niedziela, 27 listopada 2011

legumina bananowa - poprawi nastrój

Składniki

3 bardzo duże, bardzo dojrzałe banany(najlepsze są banany z brązowymi plamkami na skórce,mają wówczas intensywny aromat), 4 jajka, 7-8 łyżek cukru, pół opakowania cukru waniliowego, 1/2litra smietanki kremówki (UHT), 3 kawałki chleba pszennego, kto ma, smażone wiśnie do dekoracji. 



Przygotowanie

Całe jajka z cukrem ubić mikserem, aby powstała puszysta masa. Nie przerywając ubijania, wlewać powoli śmietanę. Banany obrać, pokroć w plstry (0,5 cm) i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Dość rzadki sos śmietanowo-jajeczny wymieszać z cukrem waniliowym, sosem zalać owoce tak by były zanurzone. Z chleba odkroić skórkę, miąższ pokroić na kawałeczki, posypać sos, lekko docisnąć, by wszystkie kawałki były zanurzone w sosie. Leguminę zapiekać w temperaturze około 175 stopni, przez 30-40 minut (nakłuć patyczkiem, jeżeli jest suchy danie jest upieczone).
Leguminę podajemy na gorąco.Przed podaniem udekorować wiśniami.


LEGUMINA JEST BARDZO SŁODKA ALE WARTO SIĘ SKUSIĆ. ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!

Dzik w jarzynach

Składniki

- 500 g mięsa (chude okrawki),
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 150 g pieczarek,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- cząber,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 szklanka gęstej,
- kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka mąki,
- tłuszcz do smażenia.





Przygotowanie

Mięso umyć, pokroić w paseczki, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Obrane, umyte, pokrojone w paseczki jarzyny, cebulę i pieczarki przesmażyć na maśle. Dodać sól, pieprz i szczyptę cukru, skropić sokiem z cytryny i wodą, chwilę dusić. Mięso usmażyć na gorącym tłuszczu, skropić wodą i dusić pod przykryciem pół godziny. Dodać jarzyny i grzyby, dokładnie wymieszać i dusić razem 15-20 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką.

Karpatka z orzechami

Składniki

NA CIASTO:
-1 szklanka wody
-0,5 kostki margaryny
-1 szklanka mąki pszennej
-4 jajka

NA KREM:
-uczciwie się przyznam,że korzystam z gotowego kremu do karpatki, ale jeśli ktoś ma swój sprawdzony przepis nic nie stoi na przeszkodzie, aby go wykorzystał :)

POLEWA:
-2/3 kostki masła
-8 łyżek cukru
-3 czubate łyżki kakao
-2 łyżki wody

A TAKŻE...
-ok.250 g posiekanych orzechów włoskich



Przygotowanie

CIASTO:
Wodę zagotować z margaryną. Dodać mąkę i trzymać na ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając (chyba,że chcemy spędzić resztę dnia na szorowaniu przypalonego garnka :)). Po upływie podanego czasu masę zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnego już ciasta dodawać po jednym jajka, cały czas ucierając. Warto przypomnieć,że kolejne jajko można wbić do całości dopiero wówczas, gdy poprzednie idealnie połączyło się z ciastem.
Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą upiec na blaszce o wymiarach 25x36 cm. Temperatura powinna wynosić 160-170 stopni, a czas pieczenia 20-25 minut.

KREM:
Krem przygotować zgodnie z przepisem podanym przez producenta lub wykonać własny, taki jak zwykle robicie przy karpatce.

POLEWA:
Wszystkie składniki polewy wrzucić do niedużego rondelka i podgrzewać (stale mieszając) aż ładnie się połączą, a cukier się rozpuści. Ostudzić.

KARPATKA Z ORZECHAMI:
Pierwszy placek polać połową polewy i równomiernie posypać połową orzechów. Wyłożyć na niego krem. Na masie ułożyć drugi placek i postąpić z nim tak jak z poprzednim, czyli pokryć pozostałą polewą i resztą orzechów.

Smacznego!!!!!!!!!!

sobota, 26 listopada 2011

Ciasto ze słonecznikiem

Składniki

MASA SŁONECZNIKOWA:
pół kostki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
20 dag łuszczonego słonecznika
MASA:
2 kostki masła
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

Biszkopt z 8 jaj



Przygotowanie


1. składniki masy gotować do zgęstnienia. Całośc wyłożyć na blaszkę i upiec w piekarniku na złoty kolor. Po wystygnięciu pokruszyć.


2. mleko gotować w kąpieli wodnej do zgęstnienia (można gotować w puszce ok. 3 godzin, ale ja wolę wylać do garnka i wstawić do drugiego z gorącą wodą. Szybciej i widać konsystencję mleka). Po wystydzeniu rozetrzeć z masłem i dodać masę słonecznikową i alkohol.

Masę wyłożyć na biszkopt i polać polewą czekoladową

Kolorowy tuńczyk

Składniki

2p. tuńczyka w sosie własnym
1p. kukurydzy
1p. zielonego groszku
1p. czerwonej fasoli
średniej wielkości por
majonez
sól i pieprz



Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać razem.

piątek, 25 listopada 2011

Sałatka śledziowa pod pierzynka

Składniki

8 płatów śledziowych maties
4 ugotowane ziemniaki
4 ugotowane marchewki
4 ugotowane jajka
2 cebule srednie
20 dkg sera żółtego
Pietruszka
Duży słoik majonezu



Przygotowanie

CZAS PRZYGOTOWANIA OK 40 MIN PORCJA 6-8 OSÓB

Na spód miski układamy płaty sledziowe pokrojone , następnie układamy warstwy:
½ cebuli pokrojonej
Utarte 2 ziemniaki
Warstwa majonezu
Utarta marchewka
Utarte 2 jajka
Warstwa majonezu
Warstwa śledzia(mniej niż na spodzie 1/3 całości
Utarte pozostałe 2  ziemniaki Reszta cebuli Warstwa majonezu
starty żółty ser
posiekana pietruszka

smacznego! ! ! ! !


Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Składniki

SKŁADNIKI:


Na ok. 30 sztuk rogalików:
4 szklanki mąki pszennej,
5 dag drożdży,
1 jajko,
2 żółtka,
4 łyżki cukru,
1/2 szklanki śmietany,
1/2 margaryny,
szczypta soli,
1/3 szklanki ciepłego mleka,
mały słoik dżemu o dowolnym smaku






Przygotowanie

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, jajka, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, śmietanę, sól i rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrobić. Podzielić na części. Rozwałkować ciasto, wykrawać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę dżemu, formować rogaliki. Układać na blasze. Posmarować rozmąconym białkiem. Piec na złoto w 150*C ( w piekarniku z termoobiegiem)

czwartek, 24 listopada 2011

kapusta do obiadu

Składniki

1/2 główki kapusty (ja używam tyle na obiad dla 6 osób)
2 marchewki
cebula
kawałek słoniny lub boczku
ocet
cukier
pieprz
sól




Przygotowanie

Kapuste poszatkowac i ugotować.Gdy kapusta będzie miękka to należy ją odcedzić i zrobić w niej dołek (robie to z lenistwa bo nie chce mi się sparzać cebuli) i wrzucić do  kapusty skrojona w kostke cebule i startą marchewke na drobnych oczkach i przysypać to warstwą kapusty.
Gdy cebula sie parzy,należy pokroić w drobna kostke słonine i zesmażyć na patelni,gdy skwarki będą gotowe wrzucić je razem z tłuszczem do kapusty.
I na końcu zalewa:
100ml wody,dwie łyżki octu i łyżka cukru-wszystko zagotwać i połączyć z kapustą (zalewe podaje w przybliżeniu,bo to zależy jaką kto lubi.Ja ją zawsze robie na oko w zależności jaki mam dzień i smak,raz mam kapuste bardzo kwaśną a raz słodszą).

Jest to jedna z ulubionych surówek do obiadu mojej rodzinki.
Surówka można również robić z kapusty kiszonej pomijając oczywiście zalewe,bo kapusta ta już jest sama w sobie kwaśna.

środa, 23 listopada 2011

Sałatka z tuńczykiem troszkę inaczej Pyszna

Składniki

2 torebki ryżu
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy
Ogórek zielony
1 spora papryka czerwona (przy większej ilości sałatki, można dodać 2 mniejsze papryki, czerwoną i zieloną, będzie bardziej kolorowo)
Łyżka musztardy
Majonez
Sól
Pieprz



Przygotowanie

Jest to przepis mojej koleżanki, który polecam nawet tym, którzy nie mają przekonania do sałatek z tuńczykiem - sama nie przepadałam, ale ta jest po prostu rewelacyjna.

Do miski wrzucamy:
2 torebki ugotowanego ryżu (tylko nie może być za miękki, dobrze gotować z 2 min. krócej niż na opakowaniu oczywiście w osolonej wodzie)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym, kukurydzę, ogórek zielony pokrojony w kosteczkę (może być też konserwowy dla zaostrzenia smaku) i paprykę (też pokrojoną w kosteczkę)
- łyżka musztardy dla smaku
- majonez
- przyprawy (przed posoleniem spróbować, tuńczyk i ryż są już słone)

Uwaga - sałatka znika w tempie błyskawicznym! :-)
Smacznego!

Sałata z białej kapusty

Składniki

50 dag białej kapusty
2 marchewki
1 łyżeczka posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz



Przygotowanie

Kapustę oczyścić i cienko poszatkować. Marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Majonez połączyć z jogurtem. Do miski włożyć kapustę, marchewkę, koperek, przyprawić pieprzem i solą, polać sosem, wymieszać.

Wieniec bananowo-orzechowy

Składniki

150g orzechow wloskich,
garsc calych, luskanych orzechow laskowych,
125g masla lub margaryny,
szklanka brazowego cukru,
2 szklanki maki,
3 jaja,
3 dojrzale,
sredniej wielkosci banany,
sok z cytryny,
kilka kropel olejku migdalowego,
lyzeczka cukru wanilinowego,
3 lyzki jogurtu naturalnego,
po 1 lyzeczce proszku do pieczenia i sody,
tluszcz i bulka tarta lub maka do obsypania formy lub papier do pieczenia.



Przygotowanie

Orzechy wloskie poszatkowac na bardzo drobno. Jaja utrzec z cukrem wanilinowym, polowa szklanki cukru i maslem na jasnobrazowa piane (maslo musi byc plynne ale chlodne). Banany obrac, zmiazdzyc widelcem, skropic sokiem z cytryny, dodac pozostaly cukier, jogurt , wymieszac lyzka i zmiksowac do uzyskania w miare gladkiej masy. Make nalezy przesiac z soda i proszkiem. Do masy jajecznej, mieszajac za pomoca lyzki, dodawac porcjami mase bananowa. Po polaczeniu obydwu mas, dodawac w ten sam sposob make. Na koniec dodac olejek (aromat) migdalowy i orzechy wloskie po czym dobrze wymieszac. Forme do pieczenia wysmarowac tluszczem i opruszyc bulka lub maka, rozgrzac piekarnik. Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu, pozostawic ciasto do przestygniecia. Na wierzch powtykac orzechy laskowe. Ciasto polac polewa czekoladowa lub orzechowa.



Gulasz wieprzowy z rzepą

Składniki

2 kg rzepy (6 - 8 sztuk),
1 kg mięsa wieprzowego bez kości,
2 łyżki mąki,
tłuszcz,
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
sól.







Przygotowanie

Rzepę obrać, pokroić na ósemki i gotować 30 min w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Ugotowaną rzepę odcedzić i dodać do mięsa i razem dusić 45 min. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Mieszając zagotowac. Dusić na wolnym ogniu jeszcze 5 min. Podawać z ziemniakami i surówką.

torcik ani shirley

Składniki

1 i 3/4 szklanki przesianej mąki 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 1 i 1/2 szklanki cukru 110 g gorzkiej czekolady szklanka mleka 3/4 kostki masła 3 duże jajka łyżeczka wanilii
KREM:
Produkty: 2 szklanki półsłodkiej czekolady startej na grubej tarce 1/4 kostki lub kubeczka masła roślinnego 3 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki mleka



Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. W jednym rondelku roztop masło, a w drugim zagotuj szklankę wody. Umieść nad gotującą się wodą małą miseczkę i włóż do niej czekoladę. Gdy się rozpuści, odstaw miseczkę, by czekolada ostygła. Przesiej mąkę. Wsyp do dużej miski. Dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cukier. Do miski z pozostałymi składnikami wlej czekoladę, mleko i masło. Wymieszaj łyżką. Ubijaj mikserem przez minutę. Wbijaj jajka do małej miseczki, dodaj wanilię, wlej do ciasta. Ubijaj mikserem przez trzy minuty, cały czas zgarniając masę z brzegów naczynia. Rozlej równe porcje ciasta do dwóch form. Piecz 30 lub 35 minut.
Wykonaj próbę wykałaczką. Jeśli ciasta są upieczone, wyjmij je z piekarnika. Niech stygną 10 minut. Wyłóż ciasta z form. Przed nałożeniem kremu czekoladowo-karmelowego ciasto powinno całkowicie ostygnąć


Krem:
Wlej pięć centymetrów wody do większego garnka, zagotuj. Do mniejszego garnka włóż czekoladę i masło roślinne, wstaw do większego. Powoli mieszając wsypuj cukier puder. Dolej mleko. Zdejmij mniejszy garnek z pary. Ubijaj masę mikserem około pięciu minut, aż będzie gęsta i jednolita. Nałóż krem na ciasto


Przepis ten kiedys udalo mi sie znalesc na Stronie O " Ani z zielonego wzgorza" gdzie zostaly przedstawione przepisy wykorzystane w ksiazkach o Ani-prawdziwy rarytas dla milosnikow rudowlosej Andzi:)

wtorek, 22 listopada 2011

Pierś z kurczaka - Gyros - sałatka

Składniki

Pierś z kurczaka
Puszka kukurydzy
Połowa kapusty pekińskiej
Cebula
Ogórki konserwowe
Majonez
Ketchup
Przyprawa - Gyros



Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokroić w paski, solidnie przyprawić przyprawą i polać odrobinę olejem, wymieszać i na patelnie, obrumienić i przełożyć do salaterki,pokryć cienką warstwą majonezu i ketchupu następnie na to wysypać kukurydzę i pokrojoną kapustę pekińską,warstwa majonezu i ketchupu, na to cebulę pokrojoną i krążki i tak samo ogórka pokrojonego i na to również warstwa majonezu.
Oczywiście każdą z warstw przyprawiając wedle gustu solą i pieprzem.

Bardzo łatwa i pyszna.
Smacznego.

Keks makowy

Składniki

1 szkl. białek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 szkl. maku
1 szkl. stopionego tłuszczu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok 25 dag bakalii- (ja daje orzechy włoskie, morele i śliwki)



Przygotowanie

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kolejno składniki.
Piec w 200-220 C


 tutaj keksik z dodatkiem Pierniczków świątecznych

Malibu najlepsze

Składniki

0,25 l spirytusu
20 dkg wiórków kokosowych
2 puszki mleka kondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka kondensowanego słodzonego
sok z brzoskwini z 1 puszki



Przygotowanie

Wiórki zalać spirytusem, szczelnie przykryć i odstawic na 2 dni. Potem odsączyć i dolać do pozostałych składników. Mocno wytrząść i można się delektować.

sałatka śledziowo-ananasowa

Składniki

35 dag śledzi a la matias w oleju
puszka ananasa w kawałkach
duży ząbek czosnku
pęczek cienkiego szczypiorku
6-8 łyżek majonezu
3-6 łyżek soku z ananasa (tego co zostanie po wyjęciu z puszki ananasa)
świeżo zmielony czarny pieprz




Przygotowanie

odcedz ananasa zachowując sok.odjej olej ze śledzi i je dokładnie opłucz, następnie pokruj śledzie w paseczki.

umuj,osusz i posiekaj szczypiorek.wymieszaj z majonezem,dodaj sok z ananasa,przeciśnięty przez praskę czosnek i mielony pieprz.

wymieszaj sos ze śledziami  i ananasem, odstaw do lodówki na conajmniej pół godziny aby się przegryzło




Surówka z czerwonej kapusty z cebulką

Składniki

pół główki czerwonej kapusty (lub jedna mała)
 1 mała cebulka
olej lub oliva

Przyprawy:
cukier (ok. 1 łyżka)
sól
cytryna lub kwasek cytrynowy



Przygotowanie

Kapustę poszatkować.
W dużym garnku zagotować wodę z solą i wrzucić  poszatkowaną kapustę.
Gotować ok. 10 minut do czasu aż kapusta trochę zmięknie.
Odcedzić na sitku.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Do kapusty dodać cebulkę,cukier, sok z cytryny lub kwasek i olej.
Wymieszać dokładnie.

    
        

Udka estragonowe z grilla.

Składniki



5 udek z kurczaka
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
4 łyżeczki estragonu
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
2 łyżeczki papryki mielonej ostrej





Przygotowanie

Mięso opłukać,podzielić udka na połowy.Osuszyć, lekko posmarować olejem.
Sól,estragon,papryki słodką i mieloną wymieszać i obficie natrzeć mięso.Odstawić do lodówki na kilka godzin (można doprawić dzień przed grillowaniem).
Mięso piec na grillu, często przewracając na drugą stronę.Najlepiej wybierać mniejsze udka, by dobrze się dopiekły w środku.Mięsko pięknie pachnie i świetnie smakuje.Polecam!

poniedziałek, 21 listopada 2011

Pyszne placuszki

Składniki

3 jajka
3 szkl. mąki
3 łyżki cukru
maślanka, kefir lub zsiadłe mleko (opak. 400 ml)
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka sody



Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką.Smażyć na oleju na patelni na rumiano z dwóch stron. Nakładać łyżką taką jak do zupy.Z tej porcji wychodzi ok. 5 patelni po 5-6 placków.
Smacznego!!!
To przepis, który otrzymałam od koleżanki z pracy. Placki sa naprawdę rewelacyjne.

Ryz zapiekanyz brzoskwiniami

Składniki

Porcja dla 3-4 osob:

1 kubek ryzu basmati
2 kubki wody
0,5 lyzeczki soli
100 ml smietany
1 jajko
1 cukier waniliowy
2 lyzki cukru pudru
2 plaskie lyzki budyniu smietankowego lub waniliowego
1 puszka brzoskwin w syropie

Maslo,bulka tarta do wysmarowania formy



Przygotowanie

Zygotowac wode z dodatkiem soli, wsypac ryz i igotowac go na sypko,na bardzo malym ogniu nie mieszajac.

Przygotowac sos:
Do naczynia wlac smietanke,uzupelnic 150-200 g syropu z brzoskwin,dodac jajko, cukry i budyn.Wszystko razem zmiksowac.

Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem i posypac bulka tarta.Wylozyc polowe ryzu i ulozyc na tym polowe pokrojonych brzoskwin.Polac 1/3 sosu
Nastepniewylozyc pozostaly ryz i przykryc go reszta brzoskwin.Zalac pozostalym sosem.

Wstawic do piekarnika nagrzanego do 170-180° i zapiekac ok 30 minut az wierzch zacznie sie zlocic.
Potem juz tylko palaszowac.Mozna odrobine posypac cynamonem albo podac z bita smietana.Ja daje tylko cynamon.
Danko doskonale nadaje sie na slodki obiad jak i na kolacje.ma pyszny delikatny smak.
Jest to danko dosc uniwersalne.Mozna zastapic brzoskwinie innymi ulubionymi owocami a ryz makaronem.Zalecalabym jednak zachowac proporcje do przygotowania zalewy.

Przepis pochodzi z ksiazki kucharskiej pani Ireny Aszkiewicz

Zycze smacznego i czekam na wrazenia osob, ktore zdecyduja sie sprobowac

Keks

Składniki

Na ciasto:


250 g masła roślinnego


250 g mąki pszennej


250 g cukru


5 jajek


0.5 łyżeczki proszku do pieczenia


250 g bakalii


 


Na polewę:


1/3 kostki margaryny


1 łyżka wody


1 czubata łyżka kakao


4 łyżki cukru





Przygotowanie

Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę.

Ucieram masło z cukrem, dodaję po jednym żółtku i ucieram, aż masa będzie jasna. Mąkę mieszam z proszkiem i przesianą dodaję do masy.Bakalie drobno siekam i wrzucam do ciasta.

Na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam.

Wylewam na natłuszczoną blachę i natłuszczonym nożem robię nacięcie na środku keksa wzdłuż dłuższego brzegu.

Piekę 50 minut w 180oC.

 

Wszystkie składniki polewy zagotowuję i ostudzoną polewę rozprowadzam na zimnym keksie.

 

Przepis z blogu na miotle.

 

 

Smoothie bananowy z kiwi

Składniki

 1 mały banan

- 1 duże kiwi

- 150 ml jogurtu naturalnego


- pół szklanki mleka


- łyżka miodu


- łyżka soku z cytryny


- lód - kilka dużych kostek





Przygotowanie

Banana i kiwi pokroić na większe kawałki, wrzucić do blendera. Dodać jogurt, mleko, miód i sok z cytryny. Wrzucić kostki lodu i zmiksować wszystko na gładki napój






PRZEPIS POCHODZI Z NETA!!

niedziela, 20 listopada 2011

Sałatka warzywna prezesa

Składniki

6 marchewek średniej wielkości
4 ziemniaki
1/2 selera
2 pietruszki
4-5 ziemniaków
jabłko
puszka groszku
trochę pora
5 jajek
1/2 główki cebuli pokrojona w drobną kostkę

sól, pieprz do smaku, łyżka majeranku, majonez, łyżka ketchupu



Przygotowanie

Sladniki: marchewkę, por , seler, pietruszkę ugotować po ok 10 min gotowania dodać ziemniaki gotowac 10-15 min. jajka ugotować osobno. Wszystkie składniki ugotowane obrać i pokroić w kostkę. Nie mogą być zbyt miękkie.Dodać jajka pokrojone, jabłko w kostkę, cebulę i groszek z puszki. Solić i pieprzyc do smaku.
wszystko razem wymieszać dodając przyprawy np . majeranek oraz majonez najlepiej z Grudziądza i ketchup.
Powodzenia

Koktajl energetyzujący

Składniki

melon,banan



Przygotowanie

Obierz wszystkie składniki.Włurz do miksera i zmiksuj.Koktajl masz gotowy.

Babka majonezowa

Składniki


4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki
1 paczuszka cukru waniliowego
półtorej łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
3 łyżki majonezu




Przygotowanie

Jajka należy utrzeć z cukrem,dodać majonez (Należy także w oddzielnej miseczce rozmieszać dwie mąki i proszek do pieczenia) po majonezie dodać rozmieszaną mąkę(najlepiej dawać do miski z masą po 2-3 łyżek) na koniec cukier waniliowy.


Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Można też jak się nie upiecze potrzymać 15 min. dłużej.



Miłego pieczenia ja razem z innymi jem...aż mi się uszy trzęsą.

Hiszpańskie pałeczki

Składniki

Składniki na 20 sztuk:
2 szklanki mąki
szczypta soli
oliwa do smażenia
cukier puder do posypania



Przygotowanie

W garnku zagotować 1/2 l wody ze szczyptą soli. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Miksować tak długo, aż powstanie gęste ciasto (powinno lekko odrywać się od dna). Odstawić pod przykryciem na 10 minut.
Dużą ilość oliwy rozgrzać w garnku. Ciastem wypełnić rękaw cukierniczy, wyciskać długie pałeczki do oliwy. Smażyć na rumiano. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem.

sobota, 19 listopada 2011

szarlotka w kruchym cieście

Składniki

CIASTO
300 g masła
150 g cukru pudru
450 g mąki(tortowej)
4 żółtka
szczypta soli

JABŁKA
1 kg kwaskowatych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki utartych biszkoptów (ja stosuję bułkę tartą)
100-150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego




Przygotowanie

wSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO  POŁĄCZYĆ I ZAGNIEŚĆ CIASTO. JEŻELI MASŁO JEST ZIMNE- POKROIĆ JE W PLASTERKI.
UFORMOWAĆ KULĘ LUB WALEC I SCHŁODZIĆ W LODÓWCE (OK 30 MIN.)
WYJĄĆ I PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI.
PIERWSZĄ CZĘŚC ROZWAŁKOWAĆ (JA NIE WAŁKUJĘ TYLKO KLEJĘ KAWAŁKI JUŻ NA WYSMAROWANEJ MASŁEM BLASZCE, JE JESZCZE LEPIEJ NA PAPIERZE DO PIECZENIA),NAKŁUĆ WIDELCEM I PODPIEC 10-15 MIN W 200 st.
W TYM CZASIE POŁOWĘ JABŁEK OBRAĆ , POKROIĆ W KOSTKĘ I PRZESMAŻYĆ Z CUKREM NA MARMOLADĘ (CZEKAM, AŻ ODPARUJE MI SOK BO NIE LUBIĘ ZBYT ROZCIAPANYCH JABLEK).
POZOSTALE JABŁKA ZETRZEĆ NA TARCE O DUŻYCH OTWORACH BEZPOŚREDNIO DO PRZESMAŻONEJ PORCJI, DODAĆ CYNAMON, CUKIER WANILIOWY I WYMIESZAĆ.
PODPIECZONĄ CZĘŚĆ CIASTA POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ, ROZŁOŻYĆ MASĘ Z JABŁEK, ZNOWU POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ I PRZYKRYĆ ROZWAŁKOWANĄ DRUGĄ POŁOWĄ CIASTA. NAKŁUĆ I PIEC OK 45 MIN W 180 st. PO UPIECZENIU MOCNO POSYPAĆ CUKREM PUDREM.


ZNIKA W OKA MGNIENIU, SZCZEGÓLNIE, JEŚLI PODAJĘ Z LODAMI ŚMIETANKOWYMI LUB WANILIOWYMI.
JESZCZE JEDNO: NORMALNIE ROBIĘ NA MAŚLE "ŁACIATYM", A OSTATNIO NIE MIAŁAM I ZROBIŁAM NA JAKIMŚ EXTRA I ... CIASTO NIE BYŁO KRUCHE BO W TYM MAŚLE BYŁO DUŻO WODY, WIĘC SIĘ CIASTO...UDUSIŁO, A NIE UPIEKŁO.

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO

Spaghetti po liguryjsku

Składniki

300 g makaronu spaghetti
150 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona)
2 spore ziemniaki
1 szklanka Pesto alla Genovese Conte de Cesare



Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pociąć na kawałki. Fasolkę oczyścić i pokroić na krótkie kawałki. Wrzucić warzywa do garnka i zalać 3 l wody. Gotować przez 15 minut. Po tym czasie wrzucić makaron i gotować całość, aż makaron będzie "al dente". Zdjąć z ognia odcedzić i dodać pesto alla genovese. Dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco.

Sałatka gyros teściowej

Składniki

-0,5 kg filet kurczak
-sól,olej,vegeta
-4 łyżeczki przyprawa "gyros"
-1/2 szkl. wody
-2 cebule
-6-8 ogórków z octu
-1/2 kapusty pekińskiej
-1/2 puszki kukurydzy



Przygotowanie

1.Filety kurczaka pokroic w kostkę, posolic, smażyc na oleju.
2.Przyprawę gyros wymieszac z 1/2 szkl. wody, wlac na patelnię do mięsa, dusic do wyparowania płynów.
3. Cebule pokroic w cienkie plastry, lekko posolic.
4.Ogórki pokroic w kostkę,
5.kapustę poszatkowac, wymieszac z łyżeczką vegety.

Kolejnośc układania warstw:

mięso   (na spodzie miski)
ketchup
cebula
ogórki
majonez
ketchup
kukurydza
kapusta
majonez
ketchup   (na górze)

piątek, 18 listopada 2011

Pudding malinowo-bananowy

Składniki

składniki
1/2 litra jogurtu naturalnego
kilka lyzeczek cukru
sok z cytryny
2 banany
kilka sztuk owocow sezonowych (np, malin lub truskawek)
5 lyzeczek zelatyny




Przygotowanie

sposób przygotowania
zelatyne rozpuscic w niewielkiej ilosci chlodnej wody, musi byc naprawde dobrze rozpuszczona, mozna ja lekko podgrzac i zostawic do ostygniecia.teraz trzeba zmiksowac jogurt z rozgniecionymi bananami, sokiem z cytryny i 2-3 lyzeczkami cukru.mase podzielic na dwie czescii jedna czesc zmiksowac z malinami. zelatyne podzielic na pol i dodac do obu mas. wypelnic pucharki najpierw masa bananowa a na nia wylac mase malinowa. pozostawic do stezenia w lodowce .

dodatkowe informacje
przepis ten znalazlam w gazecie, niestety nie pamietam juz jakiej, moim domownikom bardzo smakuje ten deserek wiec i wam zycze samcznego.

czwartek, 17 listopada 2011

Gniazdka ziemniaczane

Składniki


ugotowane trzy średnie ziemniaki
pół czerwonej cebuli
dwie łyżki masła
łyżka pokrojonego kopru
sól, pieprz
jajko
1/2 szklanki bułki tartej
łyżeczka sezamu

szklanka= 220 ml



Przygotowanie

Zmielić ziemniaki. Pokrojoną cebulę w kostkę usmażyć na maśle i dodać do ziemniaków wraz z koprem, szczyptą soli i pieprzu. Po ostygnięciu wbić jajko, dodać dwie łyżki bułki tartej - dobrze wymieszać. W dłoni formować krótkie ruloniki, których końce skleić ze sobą. Obtoczyć w bułce tartej zmieszanej ze sezamem i usmażyć na oleju.

Murzynek z serem

Składniki

Ciasto:
8 łyżek mleka
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
1 szkl cukru
2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 białka

Msa serowa:
0.5 kg sera
1 szkl cukru pudru
3 żółtka
10 dkg masła
3 łyżeczki grysiku
olejek np.waniliowy



Przygotowanie

Margarynę,mleko,cukier i kakao rozpuścić.Do zimnego dodać make,proszek do pieczenia i ubitą pianę.

Utarty ser wymieszać ze składnikami masy serowej.
Na blache dać trochę większą połowę ciasta.Następnie równomiernie ser i przykryć resztą ciasta.Piec ok.45 min tem.200 st.

Andrut mojego taty

Składniki

1 margaryna palma
szklanka zwykłego mleka
szklanka mleka w proszku
1 szklanka cukru (ja daję pół)
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
2 paczki wafli (andrutów)



Przygotowanie

Mleko w proszku, cukier, cukier waniliowy, kakao wymieszać razem. Zagotować margarynę z mlekiem i połączyć z resztą składników. Wymieszać yak, aby nie było grudek i odstawić na godzinę do przestygnięcia. Potem smarować wafle, aż do wyczerpania masy. Posmarowane andruty obciążyc czymś ciężkim i wstawic na 2 godziny do chłodnego miejsca.


Muszę uprzedzić, że masa jest dosyć rzadka i troche się wylewa z wafli, ale jest bardzo dobra i taki domowy andrut ma w mojej rodzinie duże wzięcie. Smacznego!!!




                                                  


                                                 

Czeko-budyń.

Składniki



2 budynie Gellwe czekoladowe z bananami
1 litr mleka
1 łyżka masła
2 połówki brzoskwini z puszki
6 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
3 duże garści płatków migdałowych





Przygotowanie

Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na mleku z dodatkiem masła. Rozlać do trzech salaterek. Polać każdy budyń dwiema łyżkami jogurtu naturalnego, położyć kilka plasterków brzoskwini i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Pyszna sałatka z tortellini

Składniki

1 paczka makaronu tortellini z mięsem
20- 30 dkg mielonki lub szynki
2 pomidory
1 ogórek
majonez
zioła prowansalskie
sól



Przygotowanie

Makaron tortellini ugotować. Wystudzony przełożyć do głębokiej miski. Pomidor, ogórek i mielonke pokroić w kosteczki i dodać do makaronu. Dodać 2-3 duże łyżki majonezu. Wszystko wymieszać. Dodać trochę ziół prowansalskich ( kto jak lubi) i szczyptę soli do smaku. Odstawić do lodówki do "przegryzienia".

A później już tylko wcinać :)

Smacznego! :)

środa, 16 listopada 2011

Awokado z ziemniaczkami i rzezucha

Składniki

 
Na 4 osoby:

15 malych,drobnych ziemniakow (naklepiej mlodych jesli jest nanie sezon
1 cytryna
1 duze awokado
1 duzy kubelek rzezuchy (mozna samodzielnie wychodowac)
sol,pieprz
oliwa z oliwek (im lepszej jakosci tym bedzie smaczniej)



Przygotowanie

Bardzo fajna alternatywa ziemniaczana. Swietna na lato. Ja ja czesto robie do mieska (szczegolnie kurczaka).

Zimniaki gotujemy w osolonej wodzie ( nalezy je przkroic na pol lub na cwiartki w zaleznosci od wielkosci). Nie wolno ich rozgotowac!Musza byc w calosci!
Czekamy az ziemniaki ostygna.
Rzezuche scinamy - powinnismy otrzymac przynajmniej 2/3 (dwie trzecie) szklanki.
Awokado obieramy, wyjmujemy pestke i kroimy w sredniej grubosci paski.
Wszystkie skladniki umieszczamy w misce, dolewamy oliwe z oliwek, sol, pieprz i cytryne do smaku (salatka powinna byc dosc cierpka). Bardzo delikatnie mieszamy.

Ciasto z galaretką

Składniki

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki
2 żółtka
1 cale jajko
0.5 kostki (125g) masla lub margaryny
0.5 szklanki cukru (najlepiej cukru pudru )
4 -5 lyzek kwasnej smietany lub jogurtu naturalnego cukier waniliowy do smaku
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Pianka:
0.5 l smietany kremowki (ok. 30 %)
2 galaretki owocowe (jedna w mniejszej ilosci wody)
2 lyzeczki cukru i troche waniliowego do smaku
owoce




Przygotowanie

Kruche ciasto: Z podanych składnikow zagnieść ciasto i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec 20-30 min. Pianka: Ubic śmietane kremówkę ( prawie gesta ) dodać tęgnacą galaretkę (tą w mniejszej ilości wody), cukier i jeszcze troche miksować. Gotową gęstą piankę wyłożyć równomiernie na kruche ostudzone ciasto.Włozyć do lodówki na okolo 30-40 minut. Kiedy pianka stwardnieje,wyłożyć owoce i zalewać powolutku zimną prawie tęgnącą galaretką. Trzymać w lodówce do czasu stwardnienia galaretki. Uwaga: Najlepsze ciasto wychodzi z truskawkami i galaretka truskawkową! Ciasto nie jest bardzo slodkie tak więc nie jest syte. Idealne na gorące dni! Polecam :-)

Omlet na słodko

Składniki

2-3 jajka
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki mąki
1/4 szklanki mleka
dowolny dżem owocowy lub konfitura
tłuszcz do smażenia (najlepiej margaryna - ok. 1 łyżki)
szczypta soli



Przygotowanie

Białka odzielić od żółtek, przekładając do  osobnych miseczek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać przez ok. 5 minut  na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę - pod koniec miksowania dodać 1 łyżeczkę cukru pudru. Żółtka utrzeć na puszystą masę z dwiema łyżeczkami cukru, po ok. 5 minutach dodać mleko i mąkę, i zmiksować na masę o konsystencji śmietany. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Żółtka delikatnie połączyć z  ubitą pianą z białek. Żółtawą puszystą masę przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć aż lekko zbrązowieje. Patelnię przykryć dużą pokrywą od garnka lub płaskim talerzem o średnicy większej niż średnica patelni i  zdecydowanym ruchem odwrócić udo góry nogami. Zsunąć z powrotem na patelnię i dosmażyć drugą stronę omletu.

Podawać z dżemem, konfiturą lub powidłami.

wtorek, 15 listopada 2011

Cukinia Faszerowana

Składniki

1 cukinia
3 parówki  w osłonce naturalnej lub niskotłuszczowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki jogurtu naturlnego lub śmietany 18%
3 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
ser pleśniowy BRIE
słonina peklowana
2 łyżki oliwy
sól
pieprz



Przygotowanie

Cukinię obrać ze skórki,  przekroić na pół i wydrążyć środek z miąższu. Następnie zrobić farsz: parówki pokroić w pół-plasterki, dodać koncentrat pomodorowy , wyciśnięty czosnek, jogurt oraz małą papryczkę chili. Wszystko razem wymieszać  i nałożyć do wydrążonej cukini. Na wierzchu wyłożyć pokrojony ser pleśniowy i posypać drobno skrojoną słoninką . Piec przez 30 minut w temperaturze ok 200 stopni. Przybrać po upieczeniu pomidorkiem koktajlowym i bazylią do smaku. Smacznego

Zapiekanka ogrodniczki (mojej mamy)

Składniki

-3 młode cukinie
-3 duze łądne pomidory
-30 dag mozarelli (takiej NIE z wody)
-olej do smażenia
-kubeczek jogurtu bałkańskiego
-3 ząbki czosnku
-5 gałązek bazylii

naczynie żaroodporne (lub blaszlka i folia aluminiowa)
piekarnik



Przygotowanie

Cukinie opłukać i pokroic w około centymetrowe plastry (troszkę cieńsze). Obsmażyć na patelni na złoto z dwóch stron.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w  grubsze plastry (ok pół cm). Mozarellę pokroić w plastry.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno na zakładkę po plastrze: cukinię pomidor, mozarellę, cukinię pomidor etc.
 Jogurt bałkański wymieszać z solą, pieprzem zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną bazylią (ażne żeby sos był wyrażnie bazyliowo czosnkowy) i posmarować tym ułożone warzywa i ser.
Piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem 10 min. Następnie odkryć, pozwolić żeby w całym mieszkaniu zapachniało i piec odkryte jeszcze 10-15 min.
SMACZNEGO:)

Gruszki ze śliwkami w sosie waniliowym

Składniki

 
4 dorodne gruszki
8 śliwek

1/2 l. wody
2 łyżki cukru
sok z pół cytryny
2 gożdziki
2 plasterki imbiru (niekoniecznie)

Sos:

200 ml mleka
200 ml słodkiej śmietanki  ( 18% z kartonu o pojemn.250 ml)
3 żółtka
3 łyżki cukru
pół laski wanilii lub 2 torebki cukru waniliowego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Czekolada:                                 
parę kostek gorzkiej czekolady
50 ml słodkiej śmietanki
                               



Przygotowanie

Dorodne, słodkie gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki.

Z wody, cukru, soku z cytryny, gożdzików i imbiru ugotować syrop.
Do wrzącego włożyć połówki gruszek , do środka każdej połówki gruszki włożyć pół śliwki i gotować na wolnym ogniu aż gruszki staną się miękkie i szkliste.
Nie rozgotować.
Gruszki wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić.

Sos:
Mleko wymieszać ze śmietanką, odlać z tego ok. pół szklanki.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel mogel, dodać odlane pół szklanki mleka, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

Pozostałą część mleka ze śmietanką wlać do naczynia, dodać wanilię lub cukier waniliowy, zagotować. Na wrzące mleko powoli wlewać masę jajeczną i cały czas mieszając trzepaczką zagotować.

Krem powinien mieć konsystencję sosu (w razie potrzeby rozrzedzić mlekiem).
Do gorącego sosu dodać łyżeczkę masła i mieszając delikatnie sos należy wystudzić.

W kompotierce ułożyć gruszki, polać je sosem waaniliowym, po wierzchu udekorować zygzakami z rozpuszczonej w gorącej śmietance czekolady.
Schłodzić i podawać udekorowane listkiem mięty.
Syrop w którym gotowały się owoce jeest doskonałym aromatycznym kompotem.

Życzę smacznego !     

poniedziałek, 14 listopada 2011

Sysunie

Składniki

- 1 torebka dętego ryżu ( przyrumienić bez tłuszczu)
- 15 dkg. krówek
- 15 dkg toffi
- 15 dkg masła
-1 łyżka kakao




Przygotowanie

Wszystko roztopić w rondelku. Po roztopieniu połączyć z ryżem i szybko wymieszać!
Ciepłą masę nabierać w dłonie, szybko formować "szyszeczki" i układać na tacy.
Z 1 porcji wychodzi 23 "szyszeczki"

Spod do ciast z owocami

Składniki

6 lyzek maki
6 lyzek cukru
6 lyzek oleju
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie

Wszystkie skladniki razem wymieszac i wlac do naltuszczonej tortownicy lub foremki jak do tarty. Piec w 170 °C 20 minut.



                    

PeeReLowski BLOK

Składniki

BLOK CZEKOLADOWY
- 1 kostkę palmy,


- 1 szklankę mleka "zwykłego" np. 2%,

- 2 szklanki cukru (niestety tyle)

- 1 paczkę cukru waniliowego

- 4 łyżki kakao ciemnego

Zagotowujemy ,

zdejmujemy z ognia,

ENERGICZNIE MIESZAJĄC

drewnianą łyżką

dodajemy (koniecznie wcześniej przygotowane, bo na tym etapie masa szybko sztywnieje) :

- 2 paczki mleka w proszku (po 400g)

- 1 paczkę potłuczonych rozkruszonych herbatników zwykłych np. naszych "pettit beure" - najlepiej rozbić tłuczkiem przed otwarciem paczki;

- sparzone wrzątkiem rodzynki (zalać wrzątkiem w kubeczku jak postoją odcedzić )

- orzechy włoskie (też potłuczone) ;

Wcześniej przygotować formę którą należy natłuścić, najlepiej wypędzlować olejem, ja robie w tortownicy.

Przekładamy do formy...

Jak schłodzi się (teraz na balkonie to szybciutko )...



Przygotowanie

niedziela, 13 listopada 2011

Sałatka do kebabu

Składniki

1/2 główki kapusty pekińskiej
jedna papryka czerwona/ żółta / pomarańczowa
2 pomidory
ogórek zielony
mała cebulka
marchew
natka pietruszki
jogurt naturalny 200 gram
majonez
czosnek
przyprawa curry
sól
pieprz



Przygotowanie

Warzywa dokłądnie myjemy i osuszamy.
Do dużej miski siekamy kapuste pekińską, cebule, natke pietruszki, nasepnie kroimi - dowolnie pomidora, ogórka w ćwierć platerki i paprykę i kostkę. Opcjonalnie jak lubicie możecie obrać i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej marchewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

W kubku przygotowujemy sos.
Opakowanie jogurtu naturalnego mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Wciskamy jeden duży ząbek czosnku i dodajemy płaską łyżeczkę curry (im lepsz gatunkowo tym mniej dodajemy). Jak lubicie na wyjątkowo ostro to możecie dodać więcej curry i czosnku.

Sos mieszamy z sałatką i serwujemy do kebabu lub innego dania na wzór turecki.

SMACZNEGO

Migdałowe rożki

Składniki

   5 dag gorzkiej czekolady
 25 dag mąki
   1 łyżka kakao
   2 paczki cukru waniliowego
1/2 szkl. cukru pudru
      szczypta soli
 10 dag mielonych migdałów
 18 dag masła
   1 małe lub 1/2 jajka


Dodatkowo:
6 paczek cukru waniliowego (najlepiej dać podwójne paczki)
4 łyżki kakao



Przygotowanie

Czekoladę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki zagnieść, na koniec dodać utartą czekoladę i jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na 1godz. do lodówki. Uformować rogaliki, piec w 180 st. ok 12 min.
Wymieszać kakao z cukrem waniliowym i gorące rogaliki obtoczyć w nim, ostudzić.

Przepis ten mam już od kilku lat, pochodzi z jakiegoś czasopisma, ale niestety nie mam już strony tytułowej i nie wiem jakie to czasopismo. Troszkę go zmodyfikowałam, bo w oryginale ciasto jest bez jajka i podczas formowania rogaliki rozsypują się.

sobota, 12 listopada 2011

Kurczak lub rybka w zalewie - szybkie i łatwe

Składniki

4 piersi z kurczaka lub ok. 1,5 kg śledzi
3 średnie cebule
2,5 szkl. wody 
1 szkl. octu 6-10% niearomatyzowanego
gorczyca (1 łyżka stołowa)
liść laurowy (1-2 w zależności od wielkości)
ziele angielskie (kilka kuleczek)
jajko
tarta bułka
sól
cukier
dodatkowo: pieprz, papryka, majeranek, mąka do obtoczenia ryby, olej do smażenia







Przygotowanie

Piersi podzielić na części, rozbić dość mocno, przyprawić wg uznania (ja dodaje sól, pieprz, trochę majeranku i paprykę), obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć. Jeśli wybieramy wersję z rybą, to rybę solimy i obtaczamy w samej mące. Smażymy.
Gotowego kurczaka/rybę przekładamy do naczynia, w którym będzie podawane.

Następnie robimy zalewę.
Wlewamy do garnka ocet, wodę i wkładamy dodatki: gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie oraz 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżki cukru. Na koniec kroimy cebulę w talarki i wrzucamy ją do zalewy.  Wszystko doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy, aby cebula zmiękła i tym zalewamy kurczaka/rybę. Można użyć gorącej lub zimnej zalewy. Jeśli zalejemy mięso lub rybę zimną zalewą, będą gotowe do spożycia następnego dnia, w przypadku gorącej, danie można podawać od razu po ostygnięciu.

Po 2 dniach ryba lub kurczak przejdą smakiem zalewy i zmiękną.
Czas przechowywania - do dwóch tygodni. W tym czasie ryba i kurczak będą stawać się coraz bardziej kruche.

piętrowe kanapeczki polecam

Składniki

20 dag żołtego sera
plaster sera plesniowego
kilka kromek pieczywa ciemnego
sałata
male pomidorki
cienkie plastry szynki



Przygotowanie

Ser żolty pokroic na kawałki.Pokroic chleb na kwadraciki o boku2-3 cm.
Na kawalku chleba układac na przemian kawalki sera i salaty na gorze polozyc kawalek pomidorka kanapki spiąć wykałaczka lub szpadka na innych kawałkach chleba polożyc salate a na niej zwiniety plasterek szynki na szynce chleb kawalek sera plesniowego znowu plaster szynki i pomidorka kanapke spiac wykalaczka.
SMACZNEGO SMACZNEGO

Gulaszowa zupa morska

Składniki

- 500 g owoców morza,
- do 250 g chorizo lub innej kiełbasy tego typu,
- 300 ml białego, wytrawnego wina,
- 150 g dużego makaronu ( świdry, kokardki, rurki, itp.)
- 1 biały por,
- 1 większa cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 400g puszka pomidorów,
- 1 średnia marchewka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- tymianek - 2 większe szczypty,
- liść laurowy,
- 2 rosołki warzywne rozpuszczone w litrze wody,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z limety,
- pęczek pietruszki,
- pieprz.             
       





Przygotowanie


W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzuć posiekaną cebulę, por, czosnek i chorizo pokrojone w drobną kostkę. Smażyć przez ok. 9 minut.

Następnie dodać marchew i seler pokrojone w kostkę i podsmażyć na małym ogniu jeszcze 3 minuty.

Dodać liść laurowy, tymianek, pomidory razem z sokiem, sok z limety, zalać  wszystko rosołem warzywnym, winem i „pyrkotać” 25 minut na małym ogniu.

Na końcu dodać do zupy makaron oraz owoce morza. Należy sprawdzić jak długo musi być gotowany makaron, który dodajemy. Mniej więcej w połowie czasu gotowania, makaronu dodać owoce morza.  Owoce powinny się gotować nie dłużej niż  7 minut. Jeśli za długo będziemy je gotowali zrobią się twarde, gumowate.

Pod koniec gotowania doprawić do smaku pieprzem i wrzucić posiekaną pietruszkę. Można też doprawić papryką słodką lub chili.

Podaną już zupę można posypać niewielką ilością parmezanu.

 

 

Zupa wychodzi dosyć gęsta, nawet bez makaronu. Jeśli ktoś ma ochotę może zrezygnować z dodawania makaronu bezpośrednio do zupy. Można podać ją też w formie sosu z ryżem. Polecam.

 

Ziemniaczki zapiekane z drobiem

Składniki



    • ok. 1kg ziemniaków
    • podwójna pierś z kurczaka lub indyka
    • 1 papryka czerwona
    • 3-4 cebule
    • olej
    • przyprawy:
    – przyprawa do frytek i ziemniaków
    – delikat do mies (firmy "Knorr")
    – czosnek granulowany



Przygotowanie

Pierś z kurczaka (lub indyka) pokroić na dość drobne kawałki, zasypać dwoma łyżkami delikatu do mięs i czosnkiem granulowanym. Wymieszać i odstawić na conajmniej pół godz. do lodówki.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w półtalarki.

Blachę (20x30cm) wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć 1 warstwę ziemniaków, zasypać przyprawą do ziemniaków. Na to ulozyc kawalki piersi z kurczaka lub indyka. Zasypać cebulą z papryką, zalać odrobiną oleju. Na to znowu warstwa ziemniaków, przyprawa,mięso, cebula z papryką, olej i tak do wyczerpania składników.
- przed pieczeniem


Piec ok. 45 min-1 godz. w temp. 180°C.

Smacznego !!!

Kotleciki Tomaszka

Składniki

-1/2 kg mieszanego mięsa mielonego,


-2 worki ugotowanego ryżu (200g),


-opakowanie przyprawy domięsa mielonego,


-1 cebula (drobno siekana),


-4 ząbki czosnku (białego-czerwony to zło ;] ),


-posiekana natka pietruszki,


-majeranek, pieprz, odrobina wegety





Przygotowanie

To do dzieła :)

Mięso mielone mieszamy z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Dodać ryż-wymieszać. Na koniec dodać natkę pietruszki i doprawić wegetą do smaku.

Kotleciki uformować w listki i usmażyć. Podawać udekorowane bratkami jadalnymi, koperkiem i  szczypiorkiem

Smacznego :)

Pierniczki Babci Andzi

Składniki

Składniki:

-
75 g miodu


- 20 g margaryny


- 3 jajka


- 1 kg mąki pszennej


- 2 łyżeczki sody oczyszczonej


- 2 łyżki czubate kakao

- przyprawa do piernika( jedna paczuszka)






Przygotowanie

Wykonanie:

Miód, margarynę, kakao, przyprawę rozpuścić w garnku.Do przestudzonego syropu dodać pozostałe składniki i połączyć w jednolitą masę.Gdy ciasto dobrze się połączy to można zacząć wykrawać pierniczki.




Przenosimy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na 0, 5 cm.Wykrawamy foremkami pierniczki i wkładamy na blaszke wysmarowaną tłuszczem.
Pieczemy około 10 minutut w temp.180 C






Smacznego! :)

piątek, 11 listopada 2011

Pudełeczka z musem z bitej śmietany

Składniki

250 ml śmietanki kremówki 30 %
50 g mlecznej czekolady
100 g deserowej gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
ok. 200 g gotowych cienkich rurek waflowych
50 ml rumu, whisky lub brandy
100 ml śmietanki 18%




Przygotowanie

Bardzo prosty deser na zakończenie sytej i eleganckiej kolacji. 4 porcje.

1. 50 g mlecznej i 50 g deserowej czekolady zetrzyj na tarce. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj startą czekoladę i rum. Przygotuj płaski półmisek, który zmieści 4 pudełka. Rurki waflowe ustaw pionowo w środku 4 metalowych kolistych ograniczników umieszczonych na półmisku (mogą to być koliste, równej wielkości wykrojniki do ciasta lub obręcze wycięte z plastikowych butelek średniej wielkości). Środek wypełnij śmietaną. (Wygodnie jest najpierw włożyć łyżkę musu do ogranicznika ale nie dotykając jego wewnętrznych brzegów, następnie wkładać po kilka rurek blisko siebie i dociskać do nich łyżką mus, nastepnie "pudełeczka" dopełnić musem. W ten sposób rurki nie bedą się przewracać doprowadzając wykonującego do szału)Całość wstaw na 1 godzinę do lodówki, zdejmij ograniczniki. Nie trzymaj pudełek długo w lodówce, bo rurki waflowe zmiękną.

2. Podgrzej śmietankę 18%, wsyp połamaną resztę czekolady deserowej, rozpuść na gładko, wylej na 4 talerze ozdobne nitki czekoladowego sosu. Na środku ustaw pudełka z rurek. Białą czekoladę zetrzyj obieraczką do warzyw w wiórki, udekoruj wierzch musu i resztę talerza.

Fasolowa z kurczakiem

Składniki

4-6 skrzydełek wędzonych
3 ziemniaki (pokrojone w kostke)
puszka fasoli czerwonej
puszka pomidorów bez skóry
2 łyżki majeranku
marchewka (w słupki)
pietruszka (w słupki)
3-4 pieczarki (pokrojone i podsmażone)
przyprawy do smaku



Przygotowanie

Do garnka wlać fasolę (nie odsączać), dodać skrzydełka i warzywa, dodac 2-3 szklanki wody.Gotować do miękkości ziemniaków.Dodać pomidory, majeranek, pieczarki, i wg uznania papryki w proszku, pieprzu, soli. Gotować ok, 5 min.

czwartek, 10 listopada 2011

schab pieczony pod majonezem

Składniki

1 kg schabu (mogą też być piersi z kurczaka)
1 szklanka majonezu
3/4 szklanki startego sera żółtego
3 spore cebule
sól, pieprz
tłuszcz to wysmarowania naczynia



Przygotowanie

1. Mięso rozbić jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem
2. cebule pokroić w wiórka
3. ułożyć plastry mięsa na blaszce, posypać cebulą
4. ser wymieszać z majonezem posmarować przygotowane mięso
5. piec w piekarniku 180st, do miękkości

Serniczek na zimno

Składniki


0,5l śmietany 36%
250g sera białego
2galaretki mietowo-jabłkowe(zielona firmy Wodzislaw)
1galaretka wieloowocowa (niebieska firmy Wodzisław)
1śmietan-fiks
2łyżeczki cukru pudru
7łyżeczek żelatyny
ponadto:
paczka okragłych biszkoptów
0,5szkl.wrzącej wody
2łyżeczki kawy rozpuszczalnej
0,5tabliczki czekolady gorzkiej



Przygotowanie

2galaretki niebieską i zieloną rozpuścić osobno w1/2szklanki wody,wystudzić.
Niebieska galaretkę wylać na płaski talerz i po wystudzeniu pokroić w kostkę.
Do zielonej galaretkidodac rozpuszczoną w0,5szkl. wody żelatynę
Ser utrzeć na gladką mase.
Śmietane ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Dodać zmielony  twaróg,wymieszać z tężejącą galaretką zieloną i kostkami galaretki niebieskiej.
Tortownice wylorzyć nasąconymi biszkoptami posypać startą czekoladą i zalać masą serowo-śmietanową.
Wstawić do lodówki na 2-3godziny.
Trzecią galaretke miętowo-jabłkową robimy tak jak na opakowaniu.
Jak juz wszystko ladnie steżeje wylewamy  galaretke.
Zostawiamy nasz deser w lodówce na kilka godzin a najlepiej na noc.
SMACZNEGO

Kotleciki wieprzowe w ziołach

Składniki

Składniki dla 4 osób
-60 dkg karkówki bez kości
-2 łyżki mąki
-2 jaja
-2 łyżki startych orzechów
-1 pęczek szczypiorku
-1 pęczek pietruszki
-1 łyzka majeranku
-świeżo zmielony pieprz
-sól
-2 łyżki tłuszczu



Przygotowanie

1.Mięso opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.Następnie
pokroić je na 16 plastrów i ugnieść dłonią.Obie strony posolić,popieprzyć i obtoczyć w mące.
2.Pietruszkę i szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą i
wysuszyć.Pietruszkę posiekać,a szczypiorek pokroić w krążki.
3.Roztrzepać jajka,posolić je i popieprzyć,wymieszać z pietruszką,szczypiorkiem,majerankiem i orzechami,po
czym obtoczyć w tym mięso.
4.Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć w nim
sznycle na wolnym ogniu przez około 6 min.z każdej strony.
Życze smacznego.

Pigusek

Składniki

30dag maki pszennej,10dag maki ziemniaczanej,15dag masla,20 dag cukru,,4 jajka,3 lyzki smietany,sok z 1 cytryny,lyseczka proszku do pieczenia,5 lyzek maku,polewa cekoladowa do  dekoracji.



Przygotowanie

Jajka rozbic,oddzielic zoltka od bialek.Maslo utrzec z zoltkami i cukrem.Wciaz ucierajac ,dodac sok z cytryny i smietane.Make pszenna poloaczyc z ziemniaczana,proszkiem do pieczenia i makiem.Calosc dodac do  masy maslano-zoltkowej,dokladnie wymieszac.Z bialek ubic sztywna piane,delikatnie polaczyc z ciastem.Forme z kominkiemnatluscic,oproszyc maka,wylozyc ciasto.Piec ok.50 minut w temp.180stopni .Ozdobic masa czekoladowa. Porcja -ok.480kcal

nadzienie do naleśników

Składniki

Twaróg półtłusty
cebula
sól
pieprz
śmietana 18%



Przygotowanie

Nie wiem czy ktoś z was próbował naleśniki jeść w formie nadzienia na ostro.Składniki podane rozrobic w miseczce jak tradycyjny twaróg z cebulką.Naleśniki należy zrobić mniej słodkie.Tak robiła naleśniki moja teściowa do zupy pomidorowej,jako drugie danie.Bardzo mnie zszokowała tym ale przyznam się że trafienie było dobre:)Moje dorosłe dzieci do dziś naleśniki jedzą w tej formie bo jak twierdzą mają bardziej wyrazisty smak i są bardziej sycące.

środa, 9 listopada 2011

Dżem rabarbarowo- waniliowy

Składniki

- 2 kg rabarbaru
- 1,5 kg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub laska wanilii



Przygotowanie

1. Rabarbar myjemy, dokładnie obieramy i kroimy na 1 cm kawałaki. W misce mieszamy go z cukrem i zostawiamy na 12 godzin.
2. Po tym czasie, sok i rabarbar, przelewamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy lub środek laseczki wanilii i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut i całkiem sudzimy.
3. Całkiem zimny dżem podgrzewamy jeszcze raz i gotujemy ok. 10 minut i gorący przekładamy do wygotowanych (razem z pokrywkami), sterylnych słoiczków.

Dżem jest naprawdę pyszny!! Lekko kwaskowy ale słodki z lekką nutką wanilii. Świetny do ciast i na kanapkę, naprawdę ma wspaniały smak.

P O L E C A M !!!

Dorsz w pikantnym czerwonym sosie

Składniki

60 dag filetów z dorsza (bez skóry),
2 średnie cebule,
5 dojrzałych pomidorów,
1 łyżka octu,
5 łyżek oliwy z oliwek,
2 czerwone papryczki chili,
sól i pieprz.




Przygotowanie

Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i równiez pokroić w kostkę. Papryczki chili umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory, papryczkę chili i ocet. Całość dporawić solą i pieprzem. Dusić ok 20 min. Do sosu włożyć umyte i osuszone filety z dorsza. Dusić w sosie do miękkości ryby (ok. 15 min.) Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Naleśniki z parówką zapiekane

Składniki

3 jaja
1/2 l wody mineralnej gazowanej
sól
mąka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

parówki
ser żólty
puszka pomidorów bez skóry
2 ząbki czosnku
ketchup




Przygotowanie

Jaja roztrzepać, dodać wodę, proszek, sól i taką ilość mąki aby powstało niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki.
Naleśnik posmarować ketchupem, posypać starym serem, położyć jedną parówkę i zwinąć tak jak krokiety. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce tak by zwinięty brzeg był na dole.
Pomidory posiekać drobno, czosnek posiekać lub wycisnąć przez praskę. Wymieszac z sokiem pomidorowym z puszki. Sosem zaleć naleśniki i posypać tartym serem. Zapiec w wysokiej temperaturze tak by ser się rozpuścił i przyrumienił.

Jablka z mieta

Składniki

1 kg jablek
0.5 l wody
1 peczek miety pieprzowej
1/3 l octu jablkowego
tyle cukru ile wytworzy sie soku

     


zdjęcia: Alidab



Przygotowanie

Jablka i miete pokroic, wlozyc do wrzatku.
Rozgotowac.
Wlac ocet, gotowac 5 minut, odstawic na 24 godz.
Przecedzic, dodac cukier i miete, gotowac 20 min, napelnic sloiki, zamknac.


  


Przepis pochodzi z "Przyjaciolki".

wtorek, 8 listopada 2011

Pierożki z kurczakiem

Składniki

1 i 1/2 szklanki ( 25 dag ) mąki
20 dag masła
25 dag twarogu
3 łyżki ziół prowansalskich
filet z kurczaka 35 dag
żółtko
sól,pieprz




Przygotowanie

Z mąki,masła,twarogu,ziół i szczypty soli zagnieść ciasto.Uformować kulę,owinąc folią i włożyć do lodówki na 30 min.Pierś kurczaka lekko rozbić,pokroić na kawałki 2*3 cm opruszyć solą i pieprzem.Ciasto rozwałkować wycinać krążki o średnicy 8 cm na każdym ułożyć po kawałku kurczaka. Uformować pierogi zlepić bezegi.Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.Posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Piec 30 min w temperaturze 180*C





                                SMACZNEGO.

Lekki sernik z pierzynką

Składniki

Ciasto:
30 dag mąki,
3/4 szklanki cukru
2 jaja,
1/4 kostki margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1.5 kg tłustego, zmielonego twarogu,
1 i 1/4 szklanki cukru,
4 żółtka,
2 jaja całe,
2 bydynie waniliowe,
ok. 1/2 litra mleka
puszka brzoskwiń

Pierzynka:
4 białka
10 dag wiórek kokosowych
3 łyżki cukru




Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na ok 2 godziny do lodówki.
Masa serowa:
Utrzeć cukier z żółtkami i jajami.Powoli dodawać ser, budyń (surowy prosto z torebki), mleko. Masa ma mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwalkować je i rozłożyć na dnie blachy posmarowanej masłem (rozmiary: 24x40 lub zblizone). Tutaj doskonale sie sprawdza drewniany waleczek do rozwałkowywania ciasta wewnątrz blachy-polecam! Na ciasto wylać mase serową i powtykać pokrojone brzoskwinie. piec ok. 1 godz.15 minut w temp 180 stopni.
po tym czasie na wierzch wyłozyć pierzynkę (białka ubite z cukrem i na koncu delikatnie wymieszane z kokosem). włożyć do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Mniaaam!!! Niebo w gębie!!!

Jesienna potrawka z dynią i kurczakiem

Składniki

Składniki:


2 duże lub 3 mniejsze piersi kurczaka (pojedyncze);
pół małej lub ćwierć dużej dyni;
1-2 jabłka;
cebula;
2-3 ząbki czosnku;
natka pietruszki;
ok 125ml białego wina półwytrawnego;
125ml słodkiej śmietany 30%;
125ml wywaru drobiowego (może być z kostki);
przyprawy (sól, pieprz, vegeta, ewentualnie curry i papryka).




Przygotowanie

Wykonanie:

       Dynię wydrążyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w sporą kostkę. Piersi pokroić na małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem i obsmażyć na patelni (zawsze szybko, na dużym ogniu - wówczas mięso jest soczyste) - przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać dynię, sól pieprz i poddusić pod przykryciem, aż zmięknie - dorzucić do mięsa. Dodać jabłka pokrojone w niewielkie kawałki oraz posiekaną natkę. Wywar drobiowy wymieszać z winem i śmietaną, wlać do całości, dusić ok. 10-15 min. Jeżeli trzeba, zagęścić delikatnie mąką, przyprawić pieprzem, papryką, ewentualnie curry, vegetą. 

                                

      Należy uważać, żeby nie rozgotować zbytnio dyni i jabłka.
                                     

Potrojnie kokosowe ciasto

Składniki

spod:

225 g maki
110 g wiorkow kokosowych
pol kostki zimnego masla, pokrojonego na kawalki
50 g cukru
1/4 lyzeczki soli
170 ml zimnej wody (jesli jest taka potrzeba, dac wiecej)

krem:

450 ml mleka
450 g wiorkow kokosowach
2 duze jajka
100 g cukru
3 lyzki maki
1/4 kostki masla, wczesniej wyjac z lodowki zeby zmieklo 
335 ml smietany kremowki
120 g cukru

dodatkowo:

60 g wiorkow kokosowych lub cienkich paseczkow ze startego kokosa
150 g bialej czekolady zetrzec na wiorki



Przygotowanie

1. Make wymieszac z cukrem, wiorkami kokosowymi, sola, dodac maslo i zrobic kruszonke. Stopniowo dodawac wode i zagniatac ciasto wylacznie widelcem. Sprawdzac co jakis czas czy ciasto juz sie wyrobilo i nie jest klejace( zagniesc kawalek ciasta palcami).

2. Ciasto zawinac w folie. Wstawic na  30 minut  do lodowki. Po tym czasie rozwalkowac je. Rece oproszyc maka i wylepic ciastem forme (max. 26 cm), zrobic brzeg. Ponownie wstawic do lodowki, tym razem na godzine.

3. Piekarnik nagrzac do 200°C. Ciasto nakryc papierem lub folia aluminiowa posypac sucha fasola lub orzechami. Piec 20-25 minut. Po tym czasie wyjac je z piekarnika, usunac papier z fasola (orzechami) i pnownie je wstawic do piekarnika na ok. 10-12 minut, az  ciasto sie zarumieni. Ostudzic.

Mozemy zrobic wieksza ilosc tego ciasta i jeszcze surowe rozwalkowac i  zamrozic. Nie nalezy go odmrazac tylko zamrozone upiec, trzeba tylko wydluzyc czas pieczenia.


  

4. Wiorki wymieszac z mlekiem i zagotowac. Jajka, cukier i make razem wymieszac. Calosc dobrze wymieszac w 170 ml goracego mleka i wlac do reszty wrzacego mleka. Dokladnie wymieszac a jak masa zrobi sie gesta, zdjac garnek z kuchenki. Dodac maslo i wymieszac. Budyn przelac do miski i postawic ja na innej misce wypelninej zimna woda. Krem mieszac co jakis czas. 

5. Gdy krem bedzie juz zimny wylac go na spod. Kremowke ubic na sztywno z cukrem i wylac na krem. Dodatkowa porce wiorkow piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pilnowac, zeby sie nie przypalily.

6. Bita smietane posypujemy wiorkami kokosowymi i na koncu wiorkami czekolady.


     

Przepis pochodzi z ksiazki "Tom Douglas' Seattle Kitchen"
Zmniejszylam tylko ilosc cukru, gdyz ciasto bylo dla mnie za slodkie.

poniedziałek, 7 listopada 2011

Cycki teściowej

Składniki

mak suchy 1 szklanka
wiórki kokosowe 225 g
alkohol 1 według uznania
woda 1 według uznania
sok z cytryny 1 według uznania
polewa czekoladowa 1 porcja
krem do karpatki 2 torebki
biszkopty okrągłe 1 paczka
cukier 1/2 szklanki
jajka 6 szt





Przygotowanie

Duża blacha)

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie mak i kokos.
Piec ok. 20 min w temp 180 stopni.
Przygotować według uznania poncz z wody, alkoholu i soku z cytryny.
Ostudzone ciasto zmoczyć ponczem według uznania.
Następnie wyłożyć krem do karpatki (ja najchętniej robię z kremu Delecty w 5 min tylko z dodatkiem mleka),
na kremie układać biszkopty namaczane w ponczu. Ułożyć na nich rodzynki, polać polewą czekoladową. Włożyć do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdyż ładnie przechodzi alkoholem ;)
Smacznego.

Śledź pod pierzynką - pyszny

Składniki

Składniki:


śledź z wiaderka lekko solony;
ogórki kiszone;
cebula, może być czerwona;
ziemniaki gotowane w mundurkach;
marchewki gotowane;
jaja gotowane;
majonez z musztardą;
sól, pieprz.




Przygotowanie

      Śledzia namoczyć w wodzie, ok. 20 min., pokroić w kosteczkę i ułożyć na talerzu. Następnie starkować ogórka i ułożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Na to starkowane ziemniaki (sól i pieprz) i polać majonezem z dodatkiem musztardy i przypraw (ja dodaję przyprawę do sałatek). Na pokrycie starkowana marchewka, ziemniak (sól i pieprz) i ponownie sos. Na wierzch na drobniutko zetrzeć białka jajek i na to żółtka. Ewentualnie posypać papryką.

                               

      Jest to świetna potrawa nie tylko na imprezę ale również na święta. 

niedziela, 6 listopada 2011

tort orzechowy prababci Marii

Składniki

10 dużych jaj
25 dkg cukru pudru
20 dkg orzechów włoskich wyłuskanych
5-6 herbatników typu (np. petitki)
zapach waniliowy




Przygotowanie

Jaja z cukrem obijać na parze przez 20 minut, zdjąć z ognia i ubijać dalej aż do ostygnięcia. Orzechy zmieliś i wsypać do ubitej masy, pokruszyć wałkiem herbatniki i także wsypać. Wymieszać i wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Piec około 40 minut w temp. ok. 160 stopni.
Zrobić masę tortową, my używamy gotowefo kremu do tortów o smaku kawowym Dalecty.

Po upieczeniu przekroić na trzy placki (jeśli ciasto nie wyrośnie, mogą być dwa placki) i przełożyć masą. Także wierzch posmarować masą. Udekrować według gustu i pomysłu - orzechami, kawą czy czym się chce.

Ten tort piecze się u nas od czasów mojej prababci, jest hitem każdej imprezy
Polecam!

Gyrosowy placek ziemniaczany Misi28

Składniki

- Mięso mielone
- cebula
- przyprawa do gyrosa, papryka słodka i ostra, pieprz, sól

- jogurt naturalny
- czosnek
- zielony ogórek

- placki ziemniaczane



Przygotowanie

Mięso mielone przyprawiłam solidnie przprawami, gLównie tą do gyrosa. Podsmażyłam razem z cebulką.

Do tego sosik - jogurt naturalny, koniecznie gęsty, kremowy z czosnkiem (ja daję dużo, bo bardzo lubimy czosnek)
pokrojony zielony ogórek w półplasterki.

Upiekłam po dużym placku ziemniaczanym. Placek na talerz.
Na górę mięsko, sosik i na sosik ogóreczek.

Wyszedł PYCHA placek a'la gyros !!!!! Napewno będę często robić tą potrawę ! Tania, łatwa i przepyszna !!!! POLECAM

Sałatka z ryżu

Składniki

3 torebki ryżu

1-2 puszki tuńczyka lub szynka

4 ogórki kiszone

1 duża lub 2 małe cebule

sól, pieprz

majonez lub sos w słoiczki na przykład jogurtowy/czosnkowy/ziołowy



Przygotowanie

Ryż ugotować i zalaż zimną wodą. Odsączyć i wrzucić do miski.

Ogórki i cebulę pokroić drobno i wrzucić do ryżu. Tuńczyka z puszki odsączyć i dodać do sałatki (jeśli jest szynka, to pokroić)

Dodać majonez/sos i wszystko razem wymieszać. 

   

Masło chrzanowe

Składniki

- 1/2 kostki masła, masła roślinnego lub margaryny,
- 1 płaska łyzka startego, odcedzonego z zalewy chrzanu.
- sok z cytryny do smaku.
 - sól do smaku.



Przygotowanie

Utrzeć tłuszcz, dodać chrzan, wymieszać, odstawić do stężenia

Placuszki z cukinii Agaci

Składniki

cukinia ok.1kg
3 jajka
1duży pomidor
kilka plasterków szynki
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
papryka słodka
pieprz ziołowy
bazylia,tymianek
mąka
olej



Przygotowanie

Cukinię obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Następnie położyć cukinię na sitku na około pół godziny ,żeby puściła sok.Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i drobno posiekać.Jajka dokładnie roztrzepać,dodać odciśniętą cukinię ,pomidora, szynkę pokrojoną w kosteczkę, przeciśnięty czosnek, przyprawy i mąki tyle,żeby ciasto było dość gęste.Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.Można podawać z sałatką z pomidorów lub z sosem czosnkowym.Smacznego!

sobota, 5 listopada 2011

Krokiety

Składniki

ciasto:


1/2 l mleka


30 dkg mąki


2 jajka



farsz:


1,10 kg pieczarek


0,5 dkg grzybów susz.


60 dkg kapusty kiszonej


30 dkg cebuli


smalec do smażenia





Przygotowanie

Usmażyć naleśniki , składniki farszu ugotować i zmielić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach ,cebulkę podsmażyć na smalcu doprawić do smaku i smarować naleśniki ,moczyć w jajku rozbeltanym z solą i pieprzem oraz panierować w bułce tartej.Smażyć na smalcu.Smacznego!!

Napój miodowy

Składniki

1 szklanka wody,
½ cytryny,
1 łyżka miodu



Przygotowanie

Do szklanki przegotowanej, ciepłej wody dodaj sok z połowy z cytryny i posłódź łyżką miodu.





Stosować przy przeziębieniu, grypie, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu płuc.


Źródła przepisu niestety nie pamiętam

Schab faszerowany

Składniki

1 i 1/2 kg schabu bez kości
10 dag suszonych moreli
10 dag masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki konfitury morelowej
2 łyżki płatków migdałowych
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka papryki słodkiej



Przygotowanie

Masło utrzeć z solą i rozmarynem. Schłodzić. Schab opłukać, włożyć na 2 minuty do posolonego wrzątku. Nożem wyciąć w mięsie kieszeń. Napełnić ją na przemian morelą i kawałkiem masła ziołowego. Otwór spiąć. Mięso oprószyć solą, połową kminku i papryki słodkiej. Umieścić w brytfannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 90 minut. Mięso podlewać co 20 minut gorącą wodą. Przed końcem pieczenia mięso wyjąć, konfiturę podgrzać, wymieszać z pozostałą papryką i kminkiem. Nasmarować schab. Posypać płatkami migdałowym. Wstawić do piekarnika, dopiec. Podawać z ziemniakami.
 

Coś słodkiego na szybko

Składniki

Ciastka typu petitki lub szkolne (około 4- 5 paczek)
budyń waniliowy lub śmietankowy
mleko
2 łyżki mąki pszennej
masło
nutella lub coś w tym rodzaju (niekoniecznie)
coś do dekoracji (kolorowe cukiereczki ,kokos)





Przygotowanie

Pierwsze gotujemy budyń tak jak pisze na opakowaniu dodając 2 łyżki mąki pszennej i zostawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła.
Teraz bierzemy małą foremkę ( ja mam taką 28x24cm) wykładamy ją folią aluminiową i układamy na niej herbatniki smarujemy je nutella i na to dajemy budyń.  
 Ja miałam mniej ciastek i zrobiłam jedna warstwę budyniu. Można budyń podzielić na 2 części i przełożyć ciastkami. Ciasto będzie wyższe.
Ostatnią warstwę ciastek smarujemy lekko nutella i dekorujemy. 
 
Smacznego

klopsiki z szybkowara w kilka min

Składniki

1/2 kg mięsa mielonego ( wieprzowe /wołowe/cielęce/ indycze )
1 przysmażona cebulka
1 bułeczka namoczona w mleku (lub pół szkl. bułki tartej namoczo- nej w mleku )
1 jajko
sól , pieprz , natka , papryka mielona

sos :
3 łyżki masła
pół papryki pokrojonej w zapałkę
pół cebulki
1 brzoskwinia z zalewy
4 szkl. rosołu ( drobiowy , indyczy )

pół szkl. słodkiej śmietany
2 łyżki mąki + woda
koperek



Przygotowanie

Wyrobić masę mięsną , jeśli za rzadka podsypać bułką tartą , w mokrych dłoniach formować malutkie klopsiki , ułożyć je na talerzu , w szybkowarze roztopić masło , zeszklić ( bez przypalania ) cebulę ,dodać paprykę i brzoskwinię , wlać rosól , zagotować ,
włorzyć do gotującego się klopsiki , zamknąć , gotować 3 min.

Odparować , zagęścić mąką , domieszać śmietankę

Najczęściej podaję je z ryżem lub kaszą , które gotują się , gdy przyżądzam klopsiki
tutaj z podsmażanymi kartofelkami

Sałatka kalafiorowa ze sledziem

Składniki

Pół kalafiora (sześć różyczek)
2 jabłka kwaskowe
1 duża cebula
1 główka czosnku
1 puszka groszku konserwowego jak kto nie lubi może być kukurydza
1 kg filetów Matiasów
1 jogurt grecki
1 majonez dekoracyjny Winiary
1 paczka (13g) przyprawy Kotanyi SAŁATKA GRECKA
1 paczka (13g) przyprawy Kotanyi SAŁATKA PIKANTNA
pieprz ile kto uważa ja daje dużo.
1/2 szklanki octu 10% spirytusowego



Przygotowanie

Filety moczymy przez pół godziny w wodzie z octem, po czym je wykładamy na durszlak by odciekły. W miedzy czasie obieramy jabłka i wycinamy gniazda, oczyszczamy kalafior i obieramy cebulę i czosnek. Do miski przekładamy jogurt i majonez wciskamy czosnek dodajemy obie przyprawy Kotanyi i miksujemy robotem, po czym wkładamy na 10 minut do lodówki. Kalafior jabłka i cebulę trzemy na grubej tarce do jarzyn (dobrze, jak kto ma elektryczną maszynkę) do startych składników dodajemy odcedzony groszek konserwowy i pokrojone w drobną kosteczkę filety śledziowe dodajemy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy z lodówki zmiksowany jogurt z majonezem starannie, połączyć wszystko przełożyć do salaterki i po upływie 2 godzin przebywania w lodówce możemy konsumować. Polecam naprawdę warto. Smacznego życzę

czwartek, 3 listopada 2011

Placuszki z parówkami pyszne

Składniki

2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mleka
1/4 szkl. wody
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 szt. parówek
1 średnia papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
15 dkg. sera żółtego
sól, pieprz, trochę ziarenek smaku
może być szczypiorek
olej



Przygotowanie

Z mąki, jajka, mleka, wody i proszku do pieczenia robimy ciasto (tak jak na naleśniki, tylko ciasto będzie dużo gęstsze).
Parówki kroimy na plasterki,
paprykę w małą kostkę,
ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
kukurydzę odsaczamy z wody.
Wszystkie składniki mieszamy w misce,
doprawiamy do smaku wg. uznania i
wrzucamy te składniki do ciasta i mieszamy.
Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.

(Tylko ciasto zrobiłam z podwójnej porcji)




SMACZNEGO !!!!



Ps.
te placuszki robiłam jeszcze z dodatkiem usmażonych pieczarek i muszę przyznać, że są jeszcze smaczniejsze.





Ślimaczki szynkowe

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
15 dag szynki gotowanej
1 cebula
zielona pietruszka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 białko
15 dag żółtego sera
pieprz, sól do smaku
do posmarowania jedno żółtko



Przygotowanie

Szynkę, cebulę, ser pokroić w kostkę. Zieleninę poszatkować. Wszystko wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, posmarować je nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel, kroić w plastry 2-3 cm i układać je na blaszce. Posmarować żółtkiem i piec przez 15-18 minut w temperaturze 200 -220 stopni Celsjusza.
Można podawać na zimno lub na ciepło (choć ja wolę na ciepło...).

                              

Moje ulubione słodkie ziemniaczki z dzieciństwa

Składniki

1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
2 paczki herbatników(w sumie 20 dag)
2/3 szkl.cukru pudru
bakalie(według uznania)
3 kropelki olejku migdałowego
wiórki kokosowe do posypania




Przygotowanie

Herbatniki skruszyć na miazgę.Utrzeć masło z cukrem,dodać herbatniki,kakao,bakalie,olejek,dokładnie utrzeć,ochłodzić,a gdy masa stwardnieje,formować kulki i obtaczać w wiórkach kokosowych.Do środka można włożyć,jako niespodziankę,migdał albo orzech laskowy.następnie wstawić na godzinę do lodówki.
INNE MOŻLIWOŚCI:zamiast wiórków kokosowych gotowe kuleczki można obtoczyć w pokruszonych orzechach albo płatkach mogdałowych:)Wszystko według uznania:D

środa, 2 listopada 2011

Slow Cooker - Zupa jarzynowa

Składniki

350 gr wolowiny,pokrojonej w kostke 
puszka pomidorow krojonych
3 szkl wody  
2 srednie zimniaki pokrojone w kostke 
1 cebula pokrojona w kostke 
3 laski zielonego selera pokrojonego w kostke 
2 marchewki pokrojone w kostke
3 wolowe kostki bulionowe 
1 lyzeczka bazili
1 lyzeczka oreganu 
sol
pieprz 
1 1/2 szklanki mrozonki jarzynowej 



Przygotowanie

Umiescic pierwsze 12scie skladnikow w slow cookerze. Przykryc i gotowac na high 6 godzin. Dodac mrozone jarzyny, przykryc i gotowac na high 2 godziny.
Smacznego!

Sernik z owocem i kruszonka

Składniki

na ciasto:
3 szklanki maki
1 kostka margaryny
1 proszek do pieczenia (3 lyzeczki)
3 lyzki cukru
5 zoltek


na mase serowa:
do 1 kg sera (zmielonego)
1 jajko
1 budyn smietankowy
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
olejek
rodzynki

brzoskwinie/anansy (ilosc wg upodoban)



blaszka 25x35 cm




Przygotowanie

przygotowanie ciasta:
Wszystkie skladniki dokladnie wyrobic i powstale ciasto podzielic na 2 czesci.


Przygotowanie masy serowej:
Cukier utrzec z margaryna. Dodac jajko, budyn i stopniowo dodawac ser. Na koncu dodac olejek i rodzynki (jak ktos oczywiscie lubi).

W miedzyczasie ubic bialka, ktore nam pozostaly.


Ukladanie na blasze:
Jedna czesc ciasta wylozyc na blache (nie walkowac, rozkladac rekoma). Na nia nalozyc mase serowa. Nastepnie nalozyc pokrojony owoc (brzoskwinie, ananasy - do wyboru). Na owoc wylozyc ubite na sztywna piane bialka.
Gore posypac druga czescia ciasta, tak jakby byla to kruszonka.

Piec ok. 1 godz.

Bakaliowy sprzątacz

Składniki

Ciasto:

1/2kg mąki
1 margaryna 25dag
6 żółtek
szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia

Piana:

6 białek
szklanka cukru
kisiel lub budyń
białka ubić z cukrem na koniec dodać budyń lub kisiel z torebki


Dodatki:

bakalie wszystkie możliwe jakie mamy pod ręką
rodzynki, morele, figi, orzechy,daktyle, skórka pomarańczowa, mogą być śliwki suszone
powidło 2 łyżki kakao



Przygotowanie

Zagnieść kruche ciasto jeżeli będzie za suche dodać łyżkę śmietany.
Ciasto podzielić na trzy części jedną rozwałkować wyłożyć na blaszkę,
do drugiej dodać kakao . Obie częsci jasną i ciemną schłodzić w lodówce tak żeby było latwo zetrzeć na tarce.
Ciasto na blaszce posmarować powidłem i wyłożyć pokrojone bakalie im więcej tym lepiej.
Na bakalie zetrzeć ciemne ciasto wyłożyć pianę na wierzch zetrzeć jasne ciasto.
Piec około godziny. Po upieczeniu można polać polewą ale nie jest to konieczne.

wtorek, 1 listopada 2011

Sernik na zimno "brrrr"

Składniki

0.5 kg sera
1 szklanka cukru pudru
4 zoltka
1 kostka masla lub margaryny
4 galaretki (rozne kolory w tym jedna cytrynowa do masy serowej)
2 lyzki zelatyny



Przygotowanie

3 galaretki przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu zeby zdazyly zastygnac.Po czym pokroic je w kostke.

Przygotowac cytrynowa galaretke wedlug przepisu dodajac do niej 2 lyzki zelatyny.
Galaretka powinna byc na wpol stezala zeby mozna ja bylo dodac do masy serowej.

Maslo utrzec z cukrem pudrem i zoltkami oraz dodawac ser po lyzce do uzyskania jednolitej masy.Na koncu dodawac po lyzce dobrze mieszajac cytrynowa galaretke.

Do sredniej wielkosci tortownicy wlewamy 1/3 masy serowej na to ukladamy po pol z kazdej galaretki (zeby tworzylo kolorowa mozaike), na to powtornie mase serowa i znow galaretki. Na wierzch ostania czesc masy serowej.

Wstawiamy do lodowki lub innego chlodnego miejsca zeby masa serowa stezala.

Smacznego!!!

Parówki w cieście "naleśnikowym"

Składniki

Zależy na ile porcji ;)
ja robiłam wczoraj 2 parówki więc:

2 parówki,

ciasto:

szklanka mąki,
pół szklanki mleka (jeśli konsystencja nie jest lejąca więcej mleka robi się na oko)
przyprawy do smaku: wegeta,pieprz,papryka słodka,czosnek granulowany

ser żółty,
olej,
ketchup






Przygotowanie

Ugotować parówki

Mąkę,mleko(tak aby koncystencja była leista , na oko się robi ciasto),przyprawy mieszamy ze sobą , zanurzamy w cieście parówki.

Na rozgrzany olej na pataleni, kładziemy parówki polewamy parówke lekko ciastem, gdy przekładamy na 2 strone to samo:)

Pod koniec smażenia gdy ciasto rumienieje położyc ser i poczekać aż się roztopi,ściągnąć parówki podawać z ketchupem :)

Smacznego:)!
Mi smakowało :)


sałatka z szynką konserwową dorki

Składniki

1 puszka kukurydzy konserwowej
1 słoik selera konserwowego
6 jaj
35 dag szynki konserwowej
5 plasterków ananasa
30 dag sera żółtego
majonez
sól ziołowa



Przygotowanie

Kukurydzę i seler odsączyć  szynke, ser ,ananasa pokroić w kostke grubszą jajka ugotować na twardo i też w kostke pokroić dodać majonez i sól do smaku jak kto lubi to można pieprzu też dać.wszystko wymieszć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Smacznego

Szynka w cieście naleśnikowym wg M&Ł

Składniki


0,5 kg szynki wieprzowej bez kości
mleko
mąka
jajko
przyprawy: sól, pieprz, papryka słotka i ostra
olej do smażenia





Przygotowanie

szynkę pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem, posypać solą pieprzem i paprykami, zostawić na jakiś czas w lodowce by przeszło zrobić gęste ciesto naleśnikowe: mleko wymieszac z mąką i jajkiem i solą mięso zamoczyć w cieście i włożyć na goracy olej smażć do zrumienienia

Jesienne ciasto

Składniki

Ciasto:
1 kostka masła (20 dkg)
4 żółtka
3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Piana:
4 białka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy

Nadzienie:
4 jabłka
4 gruszki
10-15 śliwek węgierek




Przygotowanie

Zagnieść kruche ciasto. Włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.
4/5 ciasta wyłożyć na wysmarowaną formę, posmarować surowym białkiem.
Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne, pestki. Wszystkie owoce pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na warstwę ciasta.
Ubić pianę z białek i cukrów, wylać na owoce pokruszyć resztę ciasta.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Owoce mogą być różne, ilość też. Ja to ciasto robię z owoców akurat takie jak mam w domu. Ostatnio robiłam z samych gruszek i śliwek.
Smacznego