czwartek, 3 listopada 2011

Ślimaczki szynkowe

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
15 dag szynki gotowanej
1 cebula
zielona pietruszka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 białko
15 dag żółtego sera
pieprz, sól do smaku
do posmarowania jedno żółtko



Przygotowanie

Szynkę, cebulę, ser pokroić w kostkę. Zieleninę poszatkować. Wszystko wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, posmarować je nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel, kroić w plastry 2-3 cm i układać je na blaszce. Posmarować żółtkiem i piec przez 15-18 minut w temperaturze 200 -220 stopni Celsjusza.
Można podawać na zimno lub na ciepło (choć ja wolę na ciepło...).

                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz