środa, 2 listopada 2011

Sernik z owocem i kruszonka

Składniki

na ciasto:
3 szklanki maki
1 kostka margaryny
1 proszek do pieczenia (3 lyzeczki)
3 lyzki cukru
5 zoltek


na mase serowa:
do 1 kg sera (zmielonego)
1 jajko
1 budyn smietankowy
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
olejek
rodzynki

brzoskwinie/anansy (ilosc wg upodoban)



blaszka 25x35 cm




Przygotowanie

przygotowanie ciasta:
Wszystkie skladniki dokladnie wyrobic i powstale ciasto podzielic na 2 czesci.


Przygotowanie masy serowej:
Cukier utrzec z margaryna. Dodac jajko, budyn i stopniowo dodawac ser. Na koncu dodac olejek i rodzynki (jak ktos oczywiscie lubi).

W miedzyczasie ubic bialka, ktore nam pozostaly.


Ukladanie na blasze:
Jedna czesc ciasta wylozyc na blache (nie walkowac, rozkladac rekoma). Na nia nalozyc mase serowa. Nastepnie nalozyc pokrojony owoc (brzoskwinie, ananasy - do wyboru). Na owoc wylozyc ubite na sztywna piane bialka.
Gore posypac druga czescia ciasta, tak jakby byla to kruszonka.

Piec ok. 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz