wtorek, 8 listopada 2011

Lekki sernik z pierzynką

Składniki

Ciasto:
30 dag mąki,
3/4 szklanki cukru
2 jaja,
1/4 kostki margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1.5 kg tłustego, zmielonego twarogu,
1 i 1/4 szklanki cukru,
4 żółtka,
2 jaja całe,
2 bydynie waniliowe,
ok. 1/2 litra mleka
puszka brzoskwiń

Pierzynka:
4 białka
10 dag wiórek kokosowych
3 łyżki cukru




Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na ok 2 godziny do lodówki.
Masa serowa:
Utrzeć cukier z żółtkami i jajami.Powoli dodawać ser, budyń (surowy prosto z torebki), mleko. Masa ma mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwalkować je i rozłożyć na dnie blachy posmarowanej masłem (rozmiary: 24x40 lub zblizone). Tutaj doskonale sie sprawdza drewniany waleczek do rozwałkowywania ciasta wewnątrz blachy-polecam! Na ciasto wylać mase serową i powtykać pokrojone brzoskwinie. piec ok. 1 godz.15 minut w temp 180 stopni.
po tym czasie na wierzch wyłozyć pierzynkę (białka ubite z cukrem i na koncu delikatnie wymieszane z kokosem). włożyć do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Mniaaam!!! Niebo w gębie!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz