poniedziałek, 7 listopada 2011

Cycki teściowej

Składniki

mak suchy 1 szklanka
wiórki kokosowe 225 g
alkohol 1 według uznania
woda 1 według uznania
sok z cytryny 1 według uznania
polewa czekoladowa 1 porcja
krem do karpatki 2 torebki
biszkopty okrągłe 1 paczka
cukier 1/2 szklanki
jajka 6 szt





Przygotowanie

Duża blacha)

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie mak i kokos.
Piec ok. 20 min w temp 180 stopni.
Przygotować według uznania poncz z wody, alkoholu i soku z cytryny.
Ostudzone ciasto zmoczyć ponczem według uznania.
Następnie wyłożyć krem do karpatki (ja najchętniej robię z kremu Delecty w 5 min tylko z dodatkiem mleka),
na kremie układać biszkopty namaczane w ponczu. Ułożyć na nich rodzynki, polać polewą czekoladową. Włożyć do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdyż ładnie przechodzi alkoholem ;)
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz