środa, 16 listopada 2011

Omlet na słodko

Składniki

2-3 jajka
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki mąki
1/4 szklanki mleka
dowolny dżem owocowy lub konfitura
tłuszcz do smażenia (najlepiej margaryna - ok. 1 łyżki)
szczypta soli



Przygotowanie

Białka odzielić od żółtek, przekładając do  osobnych miseczek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać przez ok. 5 minut  na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę - pod koniec miksowania dodać 1 łyżeczkę cukru pudru. Żółtka utrzeć na puszystą masę z dwiema łyżeczkami cukru, po ok. 5 minutach dodać mleko i mąkę, i zmiksować na masę o konsystencji śmietany. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Żółtka delikatnie połączyć z  ubitą pianą z białek. Żółtawą puszystą masę przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć aż lekko zbrązowieje. Patelnię przykryć dużą pokrywą od garnka lub płaskim talerzem o średnicy większej niż średnica patelni i  zdecydowanym ruchem odwrócić udo góry nogami. Zsunąć z powrotem na patelnię i dosmażyć drugą stronę omletu.

Podawać z dżemem, konfiturą lub powidłami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz