niedziela, 27 listopada 2011

legumina bananowa - poprawi nastrój

Składniki

3 bardzo duże, bardzo dojrzałe banany(najlepsze są banany z brązowymi plamkami na skórce,mają wówczas intensywny aromat), 4 jajka, 7-8 łyżek cukru, pół opakowania cukru waniliowego, 1/2litra smietanki kremówki (UHT), 3 kawałki chleba pszennego, kto ma, smażone wiśnie do dekoracji. 



Przygotowanie

Całe jajka z cukrem ubić mikserem, aby powstała puszysta masa. Nie przerywając ubijania, wlewać powoli śmietanę. Banany obrać, pokroć w plstry (0,5 cm) i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Dość rzadki sos śmietanowo-jajeczny wymieszać z cukrem waniliowym, sosem zalać owoce tak by były zanurzone. Z chleba odkroić skórkę, miąższ pokroić na kawałeczki, posypać sos, lekko docisnąć, by wszystkie kawałki były zanurzone w sosie. Leguminę zapiekać w temperaturze około 175 stopni, przez 30-40 minut (nakłuć patyczkiem, jeżeli jest suchy danie jest upieczone).
Leguminę podajemy na gorąco.Przed podaniem udekorować wiśniami.


LEGUMINA JEST BARDZO SŁODKA ALE WARTO SIĘ SKUSIĆ. ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz