niedziela, 13 listopada 2011

Migdałowe rożki

Składniki

   5 dag gorzkiej czekolady
 25 dag mąki
   1 łyżka kakao
   2 paczki cukru waniliowego
1/2 szkl. cukru pudru
      szczypta soli
 10 dag mielonych migdałów
 18 dag masła
   1 małe lub 1/2 jajka


Dodatkowo:
6 paczek cukru waniliowego (najlepiej dać podwójne paczki)
4 łyżki kakao



Przygotowanie

Czekoladę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki zagnieść, na koniec dodać utartą czekoladę i jeszcze raz szybko zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na 1godz. do lodówki. Uformować rogaliki, piec w 180 st. ok 12 min.
Wymieszać kakao z cukrem waniliowym i gorące rogaliki obtoczyć w nim, ostudzić.

Przepis ten mam już od kilku lat, pochodzi z jakiegoś czasopisma, ale niestety nie mam już strony tytułowej i nie wiem jakie to czasopismo. Troszkę go zmodyfikowałam, bo w oryginale ciasto jest bez jajka i podczas formowania rogaliki rozsypują się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz