sobota, 12 listopada 2011

Gulaszowa zupa morska

Składniki

- 500 g owoców morza,
- do 250 g chorizo lub innej kiełbasy tego typu,
- 300 ml białego, wytrawnego wina,
- 150 g dużego makaronu ( świdry, kokardki, rurki, itp.)
- 1 biały por,
- 1 większa cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 400g puszka pomidorów,
- 1 średnia marchewka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- tymianek - 2 większe szczypty,
- liść laurowy,
- 2 rosołki warzywne rozpuszczone w litrze wody,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka soku z limety,
- pęczek pietruszki,
- pieprz.             
       





Przygotowanie


W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzuć posiekaną cebulę, por, czosnek i chorizo pokrojone w drobną kostkę. Smażyć przez ok. 9 minut.

Następnie dodać marchew i seler pokrojone w kostkę i podsmażyć na małym ogniu jeszcze 3 minuty.

Dodać liść laurowy, tymianek, pomidory razem z sokiem, sok z limety, zalać  wszystko rosołem warzywnym, winem i „pyrkotać” 25 minut na małym ogniu.

Na końcu dodać do zupy makaron oraz owoce morza. Należy sprawdzić jak długo musi być gotowany makaron, który dodajemy. Mniej więcej w połowie czasu gotowania, makaronu dodać owoce morza.  Owoce powinny się gotować nie dłużej niż  7 minut. Jeśli za długo będziemy je gotowali zrobią się twarde, gumowate.

Pod koniec gotowania doprawić do smaku pieprzem i wrzucić posiekaną pietruszkę. Można też doprawić papryką słodką lub chili.

Podaną już zupę można posypać niewielką ilością parmezanu.

 

 

Zupa wychodzi dosyć gęsta, nawet bez makaronu. Jeśli ktoś ma ochotę może zrezygnować z dodawania makaronu bezpośrednio do zupy. Można podać ją też w formie sosu z ryżem. Polecam.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz