sobota, 5 listopada 2011

Sałatka kalafiorowa ze sledziem

Składniki

Pół kalafiora (sześć różyczek)
2 jabłka kwaskowe
1 duża cebula
1 główka czosnku
1 puszka groszku konserwowego jak kto nie lubi może być kukurydza
1 kg filetów Matiasów
1 jogurt grecki
1 majonez dekoracyjny Winiary
1 paczka (13g) przyprawy Kotanyi SAŁATKA GRECKA
1 paczka (13g) przyprawy Kotanyi SAŁATKA PIKANTNA
pieprz ile kto uważa ja daje dużo.
1/2 szklanki octu 10% spirytusowego



Przygotowanie

Filety moczymy przez pół godziny w wodzie z octem, po czym je wykładamy na durszlak by odciekły. W miedzy czasie obieramy jabłka i wycinamy gniazda, oczyszczamy kalafior i obieramy cebulę i czosnek. Do miski przekładamy jogurt i majonez wciskamy czosnek dodajemy obie przyprawy Kotanyi i miksujemy robotem, po czym wkładamy na 10 minut do lodówki. Kalafior jabłka i cebulę trzemy na grubej tarce do jarzyn (dobrze, jak kto ma elektryczną maszynkę) do startych składników dodajemy odcedzony groszek konserwowy i pokrojone w drobną kosteczkę filety śledziowe dodajemy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy z lodówki zmiksowany jogurt z majonezem starannie, połączyć wszystko przełożyć do salaterki i po upływie 2 godzin przebywania w lodówce możemy konsumować. Polecam naprawdę warto. Smacznego życzę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz