niedziela, 13 listopada 2011

Sałatka do kebabu

Składniki

1/2 główki kapusty pekińskiej
jedna papryka czerwona/ żółta / pomarańczowa
2 pomidory
ogórek zielony
mała cebulka
marchew
natka pietruszki
jogurt naturalny 200 gram
majonez
czosnek
przyprawa curry
sól
pieprz



Przygotowanie

Warzywa dokłądnie myjemy i osuszamy.
Do dużej miski siekamy kapuste pekińską, cebule, natke pietruszki, nasepnie kroimi - dowolnie pomidora, ogórka w ćwierć platerki i paprykę i kostkę. Opcjonalnie jak lubicie możecie obrać i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej marchewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

W kubku przygotowujemy sos.
Opakowanie jogurtu naturalnego mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Wciskamy jeden duży ząbek czosnku i dodajemy płaską łyżeczkę curry (im lepsz gatunkowo tym mniej dodajemy). Jak lubicie na wyjątkowo ostro to możecie dodać więcej curry i czosnku.

Sos mieszamy z sałatką i serwujemy do kebabu lub innego dania na wzór turecki.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz