wtorek, 8 listopada 2011

Jesienna potrawka z dynią i kurczakiem

Składniki

Składniki:


2 duże lub 3 mniejsze piersi kurczaka (pojedyncze);
pół małej lub ćwierć dużej dyni;
1-2 jabłka;
cebula;
2-3 ząbki czosnku;
natka pietruszki;
ok 125ml białego wina półwytrawnego;
125ml słodkiej śmietany 30%;
125ml wywaru drobiowego (może być z kostki);
przyprawy (sól, pieprz, vegeta, ewentualnie curry i papryka).




Przygotowanie

Wykonanie:

       Dynię wydrążyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w sporą kostkę. Piersi pokroić na małe kawałki, przyprawić solą, pieprzem i obsmażyć na patelni (zawsze szybko, na dużym ogniu - wówczas mięso jest soczyste) - przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać dynię, sól pieprz i poddusić pod przykryciem, aż zmięknie - dorzucić do mięsa. Dodać jabłka pokrojone w niewielkie kawałki oraz posiekaną natkę. Wywar drobiowy wymieszać z winem i śmietaną, wlać do całości, dusić ok. 10-15 min. Jeżeli trzeba, zagęścić delikatnie mąką, przyprawić pieprzem, papryką, ewentualnie curry, vegetą. 

                                

      Należy uważać, żeby nie rozgotować zbytnio dyni i jabłka.
                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz