sobota, 26 listopada 2011

Ciasto ze słonecznikiem

Składniki

MASA SŁONECZNIKOWA:
pół kostki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
20 dag łuszczonego słonecznika
MASA:
2 kostki masła
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

Biszkopt z 8 jaj



Przygotowanie


1. składniki masy gotować do zgęstnienia. Całośc wyłożyć na blaszkę i upiec w piekarniku na złoty kolor. Po wystygnięciu pokruszyć.


2. mleko gotować w kąpieli wodnej do zgęstnienia (można gotować w puszce ok. 3 godzin, ale ja wolę wylać do garnka i wstawić do drugiego z gorącą wodą. Szybciej i widać konsystencję mleka). Po wystydzeniu rozetrzeć z masłem i dodać masę słonecznikową i alkohol.

Masę wyłożyć na biszkopt i polać polewą czekoladową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz