sobota, 19 listopada 2011

szarlotka w kruchym cieście

Składniki

CIASTO
300 g masła
150 g cukru pudru
450 g mąki(tortowej)
4 żółtka
szczypta soli

JABŁKA
1 kg kwaskowatych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki utartych biszkoptów (ja stosuję bułkę tartą)
100-150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego




Przygotowanie

wSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO  POŁĄCZYĆ I ZAGNIEŚĆ CIASTO. JEŻELI MASŁO JEST ZIMNE- POKROIĆ JE W PLASTERKI.
UFORMOWAĆ KULĘ LUB WALEC I SCHŁODZIĆ W LODÓWCE (OK 30 MIN.)
WYJĄĆ I PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI.
PIERWSZĄ CZĘŚC ROZWAŁKOWAĆ (JA NIE WAŁKUJĘ TYLKO KLEJĘ KAWAŁKI JUŻ NA WYSMAROWANEJ MASŁEM BLASZCE, JE JESZCZE LEPIEJ NA PAPIERZE DO PIECZENIA),NAKŁUĆ WIDELCEM I PODPIEC 10-15 MIN W 200 st.
W TYM CZASIE POŁOWĘ JABŁEK OBRAĆ , POKROIĆ W KOSTKĘ I PRZESMAŻYĆ Z CUKREM NA MARMOLADĘ (CZEKAM, AŻ ODPARUJE MI SOK BO NIE LUBIĘ ZBYT ROZCIAPANYCH JABLEK).
POZOSTALE JABŁKA ZETRZEĆ NA TARCE O DUŻYCH OTWORACH BEZPOŚREDNIO DO PRZESMAŻONEJ PORCJI, DODAĆ CYNAMON, CUKIER WANILIOWY I WYMIESZAĆ.
PODPIECZONĄ CZĘŚĆ CIASTA POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ, ROZŁOŻYĆ MASĘ Z JABŁEK, ZNOWU POSYPAĆ BUŁKĄ TARTĄ I PRZYKRYĆ ROZWAŁKOWANĄ DRUGĄ POŁOWĄ CIASTA. NAKŁUĆ I PIEC OK 45 MIN W 180 st. PO UPIECZENIU MOCNO POSYPAĆ CUKREM PUDREM.


ZNIKA W OKA MGNIENIU, SZCZEGÓLNIE, JEŚLI PODAJĘ Z LODAMI ŚMIETANKOWYMI LUB WANILIOWYMI.
JESZCZE JEDNO: NORMALNIE ROBIĘ NA MAŚLE "ŁACIATYM", A OSTATNIO NIE MIAŁAM I ZROBIŁAM NA JAKIMŚ EXTRA I ... CIASTO NIE BYŁO KRUCHE BO W TYM MAŚLE BYŁO DUŻO WODY, WIĘC SIĘ CIASTO...UDUSIŁO, A NIE UPIEKŁO.

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz