czwartek, 10 listopada 2011

Serniczek na zimno

Składniki


0,5l śmietany 36%
250g sera białego
2galaretki mietowo-jabłkowe(zielona firmy Wodzislaw)
1galaretka wieloowocowa (niebieska firmy Wodzisław)
1śmietan-fiks
2łyżeczki cukru pudru
7łyżeczek żelatyny
ponadto:
paczka okragłych biszkoptów
0,5szkl.wrzącej wody
2łyżeczki kawy rozpuszczalnej
0,5tabliczki czekolady gorzkiej



Przygotowanie

2galaretki niebieską i zieloną rozpuścić osobno w1/2szklanki wody,wystudzić.
Niebieska galaretkę wylać na płaski talerz i po wystudzeniu pokroić w kostkę.
Do zielonej galaretkidodac rozpuszczoną w0,5szkl. wody żelatynę
Ser utrzeć na gladką mase.
Śmietane ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Dodać zmielony  twaróg,wymieszać z tężejącą galaretką zieloną i kostkami galaretki niebieskiej.
Tortownice wylorzyć nasąconymi biszkoptami posypać startą czekoladą i zalać masą serowo-śmietanową.
Wstawić do lodówki na 2-3godziny.
Trzecią galaretke miętowo-jabłkową robimy tak jak na opakowaniu.
Jak juz wszystko ladnie steżeje wylewamy  galaretke.
Zostawiamy nasz deser w lodówce na kilka godzin a najlepiej na noc.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz