piątek, 25 listopada 2011

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Składniki

SKŁADNIKI:


Na ok. 30 sztuk rogalików:
4 szklanki mąki pszennej,
5 dag drożdży,
1 jajko,
2 żółtka,
4 łyżki cukru,
1/2 szklanki śmietany,
1/2 margaryny,
szczypta soli,
1/3 szklanki ciepłego mleka,
mały słoik dżemu o dowolnym smaku






Przygotowanie

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, jajka, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, śmietanę, sól i rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrobić. Podzielić na części. Rozwałkować ciasto, wykrawać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę dżemu, formować rogaliki. Układać na blasze. Posmarować rozmąconym białkiem. Piec na złoto w 150*C ( w piekarniku z termoobiegiem)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz