czwartek, 10 listopada 2011

Pigusek

Składniki

30dag maki pszennej,10dag maki ziemniaczanej,15dag masla,20 dag cukru,,4 jajka,3 lyzki smietany,sok z 1 cytryny,lyseczka proszku do pieczenia,5 lyzek maku,polewa cekoladowa do  dekoracji.



Przygotowanie

Jajka rozbic,oddzielic zoltka od bialek.Maslo utrzec z zoltkami i cukrem.Wciaz ucierajac ,dodac sok z cytryny i smietane.Make pszenna poloaczyc z ziemniaczana,proszkiem do pieczenia i makiem.Calosc dodac do  masy maslano-zoltkowej,dokladnie wymieszac.Z bialek ubic sztywna piane,delikatnie polaczyc z ciastem.Forme z kominkiemnatluscic,oproszyc maka,wylozyc ciasto.Piec ok.50 minut w temp.180stopni .Ozdobic masa czekoladowa. Porcja -ok.480kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz