Składniki
• ok. 1kg ziemniaków
• podwójna pierś z kurczaka lub indyka
• 1 papryka czerwona
• 3-4 cebule
• olej
• przyprawy:
– przyprawa do frytek i ziemniaków
– delikat do mies (firmy "Knorr")
– czosnek granulowany
Przygotowanie
Pierś z kurczaka (lub indyka) pokroić na dość drobne kawałki, zasypać dwoma łyżkami delikatu do mięs i czosnkiem granulowanym. Wymieszać i odstawić na conajmniej pół godz. do lodówki.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w półtalarki.
Blachę (20x30cm) wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć 1 warstwę ziemniaków, zasypać przyprawą do ziemniaków. Na to ulozyc kawalki piersi z kurczaka lub indyka. Zasypać cebulą z papryką, zalać odrobiną oleju. Na to znowu warstwa ziemniaków, przyprawa,mięso, cebula z papryką, olej i tak do wyczerpania składników.
- przed pieczeniem
Piec ok. 45 min-1 godz. w temp. 180°C.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz