sobota, 12 listopada 2011

Ziemniaczki zapiekane z drobiem

Składniki



    • ok. 1kg ziemniaków
    • podwójna pierś z kurczaka lub indyka
    • 1 papryka czerwona
    • 3-4 cebule
    • olej
    • przyprawy:
    – przyprawa do frytek i ziemniaków
    – delikat do mies (firmy "Knorr")
    – czosnek granulowany



Przygotowanie

Pierś z kurczaka (lub indyka) pokroić na dość drobne kawałki, zasypać dwoma łyżkami delikatu do mięs i czosnkiem granulowanym. Wymieszać i odstawić na conajmniej pół godz. do lodówki.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w półtalarki.

Blachę (20x30cm) wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć 1 warstwę ziemniaków, zasypać przyprawą do ziemniaków. Na to ulozyc kawalki piersi z kurczaka lub indyka. Zasypać cebulą z papryką, zalać odrobiną oleju. Na to znowu warstwa ziemniaków, przyprawa,mięso, cebula z papryką, olej i tak do wyczerpania składników.
- przed pieczeniem


Piec ok. 45 min-1 godz. w temp. 180°C.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz