środa, 9 listopada 2011

Dżem rabarbarowo- waniliowy

Składniki

- 2 kg rabarbaru
- 1,5 kg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub laska wanilii



Przygotowanie

1. Rabarbar myjemy, dokładnie obieramy i kroimy na 1 cm kawałaki. W misce mieszamy go z cukrem i zostawiamy na 12 godzin.
2. Po tym czasie, sok i rabarbar, przelewamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy lub środek laseczki wanilii i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut i całkiem sudzimy.
3. Całkiem zimny dżem podgrzewamy jeszcze raz i gotujemy ok. 10 minut i gorący przekładamy do wygotowanych (razem z pokrywkami), sterylnych słoiczków.

Dżem jest naprawdę pyszny!! Lekko kwaskowy ale słodki z lekką nutką wanilii. Świetny do ciast i na kanapkę, naprawdę ma wspaniały smak.

P O L E C A M !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz