sobota, 5 listopada 2011

Schab faszerowany

Składniki

1 i 1/2 kg schabu bez kości
10 dag suszonych moreli
10 dag masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki konfitury morelowej
2 łyżki płatków migdałowych
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka papryki słodkiej



Przygotowanie

Masło utrzeć z solą i rozmarynem. Schłodzić. Schab opłukać, włożyć na 2 minuty do posolonego wrzątku. Nożem wyciąć w mięsie kieszeń. Napełnić ją na przemian morelą i kawałkiem masła ziołowego. Otwór spiąć. Mięso oprószyć solą, połową kminku i papryki słodkiej. Umieścić w brytfannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 90 minut. Mięso podlewać co 20 minut gorącą wodą. Przed końcem pieczenia mięso wyjąć, konfiturę podgrzać, wymieszać z pozostałą papryką i kminkiem. Nasmarować schab. Posypać płatkami migdałowym. Wstawić do piekarnika, dopiec. Podawać z ziemniakami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz