środa, 23 listopada 2011

Wieniec bananowo-orzechowy

Składniki

150g orzechow wloskich,
garsc calych, luskanych orzechow laskowych,
125g masla lub margaryny,
szklanka brazowego cukru,
2 szklanki maki,
3 jaja,
3 dojrzale,
sredniej wielkosci banany,
sok z cytryny,
kilka kropel olejku migdalowego,
lyzeczka cukru wanilinowego,
3 lyzki jogurtu naturalnego,
po 1 lyzeczce proszku do pieczenia i sody,
tluszcz i bulka tarta lub maka do obsypania formy lub papier do pieczenia.



Przygotowanie

Orzechy wloskie poszatkowac na bardzo drobno. Jaja utrzec z cukrem wanilinowym, polowa szklanki cukru i maslem na jasnobrazowa piane (maslo musi byc plynne ale chlodne). Banany obrac, zmiazdzyc widelcem, skropic sokiem z cytryny, dodac pozostaly cukier, jogurt , wymieszac lyzka i zmiksowac do uzyskania w miare gladkiej masy. Make nalezy przesiac z soda i proszkiem. Do masy jajecznej, mieszajac za pomoca lyzki, dodawac porcjami mase bananowa. Po polaczeniu obydwu mas, dodawac w ten sam sposob make. Na koniec dodac olejek (aromat) migdalowy i orzechy wloskie po czym dobrze wymieszac. Forme do pieczenia wysmarowac tluszczem i opruszyc bulka lub maka, rozgrzac piekarnik. Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu, pozostawic ciasto do przestygniecia. Na wierzch powtykac orzechy laskowe. Ciasto polac polewa czekoladowa lub orzechowa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz