Składniki
Na ciasto:
250 g masła roślinnego
250 g mąki pszennej
250 g cukru
5 jajek
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g bakalii
Na polewę:
1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
Przygotowanie
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę.
Ucieram masło z cukrem, dodaję po jednym żółtku i ucieram, aż masa będzie jasna. Mąkę mieszam z proszkiem i przesianą dodaję do masy.Bakalie drobno siekam i wrzucam do ciasta.
Na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam.
Wylewam na natłuszczoną blachę i natłuszczonym nożem robię nacięcie na środku keksa wzdłuż dłuższego brzegu.
Piekę 50 minut w 180oC.
Wszystkie składniki polewy zagotowuję i ostudzoną polewę rozprowadzam na zimnym keksie.
Przepis z blogu na miotle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz