poniedziałek, 21 listopada 2011

Keks

Składniki

Na ciasto:


250 g masła roślinnego


250 g mąki pszennej


250 g cukru


5 jajek


0.5 łyżeczki proszku do pieczenia


250 g bakalii


 


Na polewę:


1/3 kostki margaryny


1 łyżka wody


1 czubata łyżka kakao


4 łyżki cukru





Przygotowanie

Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę.

Ucieram masło z cukrem, dodaję po jednym żółtku i ucieram, aż masa będzie jasna. Mąkę mieszam z proszkiem i przesianą dodaję do masy.Bakalie drobno siekam i wrzucam do ciasta.

Na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam.

Wylewam na natłuszczoną blachę i natłuszczonym nożem robię nacięcie na środku keksa wzdłuż dłuższego brzegu.

Piekę 50 minut w 180oC.

 

Wszystkie składniki polewy zagotowuję i ostudzoną polewę rozprowadzam na zimnym keksie.

 

Przepis z blogu na miotle.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz