wtorek, 8 listopada 2011

Potrojnie kokosowe ciasto

Składniki

spod:

225 g maki
110 g wiorkow kokosowych
pol kostki zimnego masla, pokrojonego na kawalki
50 g cukru
1/4 lyzeczki soli
170 ml zimnej wody (jesli jest taka potrzeba, dac wiecej)

krem:

450 ml mleka
450 g wiorkow kokosowach
2 duze jajka
100 g cukru
3 lyzki maki
1/4 kostki masla, wczesniej wyjac z lodowki zeby zmieklo 
335 ml smietany kremowki
120 g cukru

dodatkowo:

60 g wiorkow kokosowych lub cienkich paseczkow ze startego kokosa
150 g bialej czekolady zetrzec na wiorki



Przygotowanie

1. Make wymieszac z cukrem, wiorkami kokosowymi, sola, dodac maslo i zrobic kruszonke. Stopniowo dodawac wode i zagniatac ciasto wylacznie widelcem. Sprawdzac co jakis czas czy ciasto juz sie wyrobilo i nie jest klejace( zagniesc kawalek ciasta palcami).

2. Ciasto zawinac w folie. Wstawic na  30 minut  do lodowki. Po tym czasie rozwalkowac je. Rece oproszyc maka i wylepic ciastem forme (max. 26 cm), zrobic brzeg. Ponownie wstawic do lodowki, tym razem na godzine.

3. Piekarnik nagrzac do 200°C. Ciasto nakryc papierem lub folia aluminiowa posypac sucha fasola lub orzechami. Piec 20-25 minut. Po tym czasie wyjac je z piekarnika, usunac papier z fasola (orzechami) i pnownie je wstawic do piekarnika na ok. 10-12 minut, az  ciasto sie zarumieni. Ostudzic.

Mozemy zrobic wieksza ilosc tego ciasta i jeszcze surowe rozwalkowac i  zamrozic. Nie nalezy go odmrazac tylko zamrozone upiec, trzeba tylko wydluzyc czas pieczenia.


  

4. Wiorki wymieszac z mlekiem i zagotowac. Jajka, cukier i make razem wymieszac. Calosc dobrze wymieszac w 170 ml goracego mleka i wlac do reszty wrzacego mleka. Dokladnie wymieszac a jak masa zrobi sie gesta, zdjac garnek z kuchenki. Dodac maslo i wymieszac. Budyn przelac do miski i postawic ja na innej misce wypelninej zimna woda. Krem mieszac co jakis czas. 

5. Gdy krem bedzie juz zimny wylac go na spod. Kremowke ubic na sztywno z cukrem i wylac na krem. Dodatkowa porce wiorkow piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pilnowac, zeby sie nie przypalily.

6. Bita smietane posypujemy wiorkami kokosowymi i na koncu wiorkami czekolady.


     

Przepis pochodzi z ksiazki "Tom Douglas' Seattle Kitchen"
Zmniejszylam tylko ilosc cukru, gdyz ciasto bylo dla mnie za slodkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz