środa, 16 listopada 2011

Ciasto z galaretką

Składniki

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki
2 żółtka
1 cale jajko
0.5 kostki (125g) masla lub margaryny
0.5 szklanki cukru (najlepiej cukru pudru )
4 -5 lyzek kwasnej smietany lub jogurtu naturalnego cukier waniliowy do smaku
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Pianka:
0.5 l smietany kremowki (ok. 30 %)
2 galaretki owocowe (jedna w mniejszej ilosci wody)
2 lyzeczki cukru i troche waniliowego do smaku
owoce




Przygotowanie

Kruche ciasto: Z podanych składnikow zagnieść ciasto i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec 20-30 min. Pianka: Ubic śmietane kremówkę ( prawie gesta ) dodać tęgnacą galaretkę (tą w mniejszej ilości wody), cukier i jeszcze troche miksować. Gotową gęstą piankę wyłożyć równomiernie na kruche ostudzone ciasto.Włozyć do lodówki na okolo 30-40 minut. Kiedy pianka stwardnieje,wyłożyć owoce i zalewać powolutku zimną prawie tęgnącą galaretką. Trzymać w lodówce do czasu stwardnienia galaretki. Uwaga: Najlepsze ciasto wychodzi z truskawkami i galaretka truskawkową! Ciasto nie jest bardzo slodkie tak więc nie jest syte. Idealne na gorące dni! Polecam :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz