sobota, 12 listopada 2011

Kurczak lub rybka w zalewie - szybkie i łatwe

Składniki

4 piersi z kurczaka lub ok. 1,5 kg śledzi
3 średnie cebule
2,5 szkl. wody 
1 szkl. octu 6-10% niearomatyzowanego
gorczyca (1 łyżka stołowa)
liść laurowy (1-2 w zależności od wielkości)
ziele angielskie (kilka kuleczek)
jajko
tarta bułka
sól
cukier
dodatkowo: pieprz, papryka, majeranek, mąka do obtoczenia ryby, olej do smażenia







Przygotowanie

Piersi podzielić na części, rozbić dość mocno, przyprawić wg uznania (ja dodaje sól, pieprz, trochę majeranku i paprykę), obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć. Jeśli wybieramy wersję z rybą, to rybę solimy i obtaczamy w samej mące. Smażymy.
Gotowego kurczaka/rybę przekładamy do naczynia, w którym będzie podawane.

Następnie robimy zalewę.
Wlewamy do garnka ocet, wodę i wkładamy dodatki: gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie oraz 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżki cukru. Na koniec kroimy cebulę w talarki i wrzucamy ją do zalewy.  Wszystko doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy, aby cebula zmiękła i tym zalewamy kurczaka/rybę. Można użyć gorącej lub zimnej zalewy. Jeśli zalejemy mięso lub rybę zimną zalewą, będą gotowe do spożycia następnego dnia, w przypadku gorącej, danie można podawać od razu po ostygnięciu.

Po 2 dniach ryba lub kurczak przejdą smakiem zalewy i zmiękną.
Czas przechowywania - do dwóch tygodni. W tym czasie ryba i kurczak będą stawać się coraz bardziej kruche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz