poniedziałek, 7 listopada 2011

Śledź pod pierzynką - pyszny

Składniki

Składniki:


śledź z wiaderka lekko solony;
ogórki kiszone;
cebula, może być czerwona;
ziemniaki gotowane w mundurkach;
marchewki gotowane;
jaja gotowane;
majonez z musztardą;
sól, pieprz.




Przygotowanie

      Śledzia namoczyć w wodzie, ok. 20 min., pokroić w kosteczkę i ułożyć na talerzu. Następnie starkować ogórka i ułożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Na to starkowane ziemniaki (sól i pieprz) i polać majonezem z dodatkiem musztardy i przypraw (ja dodaję przyprawę do sałatek). Na pokrycie starkowana marchewka, ziemniak (sól i pieprz) i ponownie sos. Na wierzch na drobniutko zetrzeć białka jajek i na to żółtka. Ewentualnie posypać papryką.

                               

      Jest to świetna potrawa nie tylko na imprezę ale również na święta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz