środa, 30 maja 2012

Zupa krem z zielonego groszku2

Składniki

35 dag mrożonego groszku
1/4 selera
marchewka
pietruszka
1/2 pora (biała część)
4 szklanki wody
żółtko
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
łyżka gęstej śmietany



Przygotowanie

Włoszczyznę obierz, umyj, zetrzyj na tarce. (Ja kroję w plasterki). Zalej wodą, dodaj groszek, posól i ugotuj. Lekko przestudź, zmiksuj, dodaj roztrzepane żółtkom dokładnie wymieszaj i posyp zieleniną. Udekoruj kleksem śmietany. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

P.S.
Ja jednak wolę jeszcze lekko podgotować zupę po wbiciu żółtka, zwłaszcza latem, gdy jest większe zagrożenie salmonellą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz