sobota, 26 maja 2012

Zupa pieczarkowa 2 wg babci Różyczki

Składniki

1/2 kg żeberek wieprzowych
1/2 pieczarek
2 marchewki
1/4 selera
1 mały por
1 pietruszka
3 litry wody
6 dużych ziemniaków
4 czubate łyżki drobnego makaronu
200 gram śmietany 18% do zup
sól
pieprz
1 czubata łyżka vegety lub kucharka



Przygotowanie

Żeberka umyć, zalać wodą zagotować.
Żebrać szumowiny, dodać startą włoszczyznę i pokrojonego pora, zagotować.
Do gotującego wywaru dodać kucharka, gotować do miękkości żeberek.
Ugotowane żeberka wyjąć i  pokroić.
Do wywaru dodać pokrojne w plasterki pieczarki i ziemniaki w kostkę.
Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać drobny makaron.
Gotować jeszcze 10 min.
Wrzucić mięsko i posiekany koperek.
Śmietanę wyłożyć do miseczki, wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać.
Wlać do zupy i wymieszać(nie gotować)
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz