poniedziałek, 21 maja 2012

Surówka z kiszonej kapusty pokoleniowa

Składniki

- 30 dag kiszonej kapusty
- 1 mala cebula
- 1 srednia marchewka
- 1 lyzeczka kminku
- 1/2 lyzeczki czarnego pieprzu
- 4 lyzki + 2 lyzki cukru
- 2 lyzki octu winnego
- 5 lyzek oliwy z oliwek





Przygotowanie

Najwazniejsza jest kiszona kapusta: musi byc drobno pokrojona, nie moze byc twarda ani gorzka. Od tego zalezy, czy surówka sie uda, czy nie.

Surówke przygotowywujemy na kilka godzin przed podaniem.

Kapuste odciskamy i przekladamy do miski. Cebule kroimy w kosteczke, marchewke scieramy na tarce z grubymi oczkami.
Dodajemy cukier (4 lyzki), przyprawy i ocet. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.

Na pol godziny przed podaniem dodajemy oliwe i 2 lyzki cukru, ponownie mieszamy.

Podajemy jako dodatek do obiadu - nam najlepiej smakuje z ryba i potrawami z ryb.

Surówka przygotowana w ten sposob jest aromatyczna i smakuje wybornie.

Przyprawy podalam w konkretnej ilosci, poniewaz, wedlug mnie, latwiej jest wykonac przepis operujacy konkretnymi miarami. Ale oczywiscie mozna go modyfikowac wedlug wlasnego gustu.

Przepis ten jest przepisem rodzinnym, wielopokoleniowym. Bardzo czesto gosci na naszym stole.

Zachecam do wyprobowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz