niedziela, 13 maja 2012

zupa z bakłażana i indyka

Składniki

1/2 filetu z indyka;
1-2 bakłażany;
2 duze cebule;
1 małe jabłko;
1-2 torebki ryżu brązowego
śmietana 18%;
wywar z mięsa
(ja miałam skoncentrowany sos z żeberek wieprzowych-po wystygnięciu strasznie tłusta galareta-dałam 2 łyżki)
koperek i wedle uznania różne przyprawy



Przygotowanie

Ryż ugotować na półtwardo, a ekspresowy (15min) ryż wogól nie gotować;
indyka pokroić w kostkę, cebulę w krążki, bakłażana i jabłko wydrążyć i pokroić w kostkę, wszystko wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę z oliwek lub inny delikatny olej, posolić i podsmarzyć na mocnym ogniu co chwilę mieszając.
Gdy składniki się zrumienią dodać 2 łyżki galaretowatego wywaru lub szklankę zwykłego wywaru z mięsa, jak ktoś nie ma to kostkę wołową lub drobiową, wrzucić ryż i dusić ok 15-20 minut.
pod koniec dolać 1,5 łyżki gęstej śmietany rozmieszanej z wodą(około 1 szklanki) i koprem bardzo dokładnie-żeby się nie zwarzyła i natychmiast wymieszać, pogotować jeszcze z 5 minut i gotowe.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz