poniedziałek, 14 maja 2012

troszkę inne gołąbki

Składniki

 

½ kg mięsa mielonego


½ główki średniej kapusty


1 woreczek ugotowanego ryżu


6 łyżek kaszy manny


4 jajka


3 łyżki Vegety


pieprz mielony


2 ząbki czosnku


kilka całych liści kapusty


tarta bułka


Na sos:


2 kostki rosołku (na litr wody)


2 małe puszki koncentratu pomidorowego





Przygotowanie

 

Kapustę drobno poszatkować i wymieszać z mięsem. Dodać jajka, ugotowany ryż, kaszę mannę i czosnek. Wymieszać i przyprawić. Formować podłużne niewielkie kotlety, obtaczać w tartej bułce i i smażyć na tłuszczu na patelni.

Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wyłożyć dokładnie całymi liśćmi kapusty. Na liście układać usmażone kotlety, na nie położyć znowu liście i znów kotlety.

Przygotować sos. Z kostek rosołowych przygotować bulion i dodać do niego koncentrat pomidorowy.

Sosem zalać kotlety. Naczynie przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 180oC ok. 1 godziny.

(Z tej proporcji wychodzi ok. 16 gołąbków mniej więcej wielkości 2/3 dłoni.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz