piątek, 18 maja 2012

Roladki z czerstwych bułek

Składniki

 Składniki:

 10 czerstwych bułek
 2 szklanki mleka
 2 cebule
 20 dkg wędzonego boczku
 pół pęczka natki pietruszki
 łyżka masła
 5 jaj
 sól,pieprz,ewentualnie inne przyprawy wedle uznania.

 Przepis (przeze mnie nieco zmodyfikowany)ukazał się w dwutygodniku VIVA.Tam roladki nazywano knedlami,ale moim zdaniem nazwa ''roladki'' bardziej do tego dania pasuje.

Przed włożeniem do piekarnika:



Przygotowanie

 Bułki pokroić na drobne kawałki,zalać letnim mlekiem,posolić i odstawić na około 1 godzine.
 Na roztopionym maśle podsmażyć pokrojony w kostke boczek,dodać cebule drobno pokrojoną i chwile smażyć.
 Bułki odcisnąć,wymieszać z boczkiem i cebulą,dodać posiekaną drobno natke, żółtka i pieprz.
 Białka ubić ,dodać piane i delikatnie wymieszać.
 Zagnieść i uformować 2 podłużne klopsy.Najłatwiej będzie blaszke wyłożyć papierem do pieczenia i klopsy formować bezpośrednio na nim.
 Piec 30 minut w 180 stopniach.
 Podawać polane sosem pieczeniowym.
 Ja podałam roladki tak jak sugerowano w gazecie czyli z modrą kapustą i opiekanymi kiełbaskami.Pasuje też ogórek kiszony.

 W oryginalnym przepisie było napisane aby uformowane klopsy zawinąć w folie aluminiową i tak piec-ja odradzam.Folia przykleja się do klopsów a poza tym roladki wychodzą blade.Lepiej piec je na pergaminie i niczym nie przykrywać,będą wtedy rumiane i chrupiące.

 Po wyjęciu z piekarnika:

 I na talerzu:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz