poniedziałek, 7 maja 2012

Ciasto brunet wieczorową porą

Składniki

CIASTO:
- 8 jajek (odzielnie białka i żółtka)
- 12 dag mąki (najlepiej tortowej)
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru
- ok. 3 łyżki letniej wody
- szczypta soli

KREM:
- 20 dag miękkiego masła (nie margaryny)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- kilka kropli zapachu rumowego
- 15 dag gorzkiej czekolady

NASĄCZENIE:
- 500 ml mocno posłodzonej wody
- sok z 1 cytryny
- 1/2 zapachu rumowego (ew. rum lub wódka)

POLEWA:
- 4 łyżeczki ciemnego kakao
- 12 dag cukru
- 20 dag cukru pudru
- kilka kropli zapachu rumowego



Przygotowanie

BISZKOPT:
1.
Żółtka utrzeć z cukrem, do białości, aż masa lekko zgęstnieje a cukier przestanie chrupać. Dodać przesianą mąkę.
2. Z białek ubić sztywną pianę. Nagrzać piekarnik.
3. Pianę dodać do żółtek (nie odwrotnie) i delikatnie ale szybko wymieszać (nie miksować).
4. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem (po ok. 1 godzinie), aż ciasto będzie suche i przyrumienione. Gotowy biszkopt dobrze ostudzić i podzielić na 3 krążki. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Gdy biszkopt jest wyrośnięty i lekko przyrumieniony sprawdzam go patyczkiem, czy jest suchy w środku. Jeżeli jest suchy- jest gotowy:)) Jeżeli boicie się, że biszkopt opadnie możecie do mąki dodać 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM:
1.
Żółtka utrzeć z cukrem i zapachem. W drugim naczyniu utrzeć masło.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
3. Do masła stopniowo wlewać żółtka i przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając.

Z podanych składników przygotować nasączenie.

POLEWA:
1. Kakao wymieszać z 3/4 szklanki wody i zwykłym cukrem i podgrzewać w garnuszku na małym ogniu aż wszystko zacznie gęstnieć i będzie przypominać syrop.
2. W misce ucierać cukier puder ze stopniowo wlewaną masą. Dodać kilka kropli zapachu rumowego i wymieszać. Polewę trzeba zrobić i od razu smarować nią ciasto.

WYKONANIE:
1. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć- sporo, ale nie za dużo- biszkopt musi być dobrze wilgotny ale nie mokry.
2. Następnie posmarować go połową kremu i przykryć drugim krążkiem.
3. Drugi krążek także nasączyć, posmarować resztą kremu, przykryć ostatnim krązkiem biszkoptu.
4. Ostatni krążek również lekko nasączyć. Górę i boki tortu posmarować polewą.

S M A C Z N E G O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz