Składniki
50 dag.filetów dorsza1 jajko1 cebula2 czerstwe bułkipo pęczku koperku,szczypiorku i natki pietruszkisól,pieprz i ostra papryka Składniki sałatki ziemniaczanej:
1 kg. ziemniaków
2 czerwone cebule
10 dag.wędzonego boczku
pęczek szczypiorku
łyżka musztardy
sól,pieprz,odrobina cukru
3 łyżki octu
2 łyżki oleju
szklanka bulionu(ja daję 1 kostkę rosołową na szkl.)
Przygotowanie
Filety opłukać i przepuścić przez maszynkę.Bułkę namoczyć w wodzieZielenine opłukać i posiekaćCebulę pokroić w drobną kostkęRozdrobnione filety zagnieść z jajkiem ,cebulą,bułkami i zieleniną,doprawić na pikantnie przyprawami.Uformować kotlety i smażyć na oleju,tak około 5 minut z każdej strony. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach.Ostudzić i pokroić w plasterki.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę.
Boczek wysmażyć na suchej patelni,dodać cebulę i lekko zeszklić.
Podlać szklanką bulionu i krótko zagotować,dodać ocet i musztardę.Doprawić solą,
pieprzem i cukrem i połączyć z olejem.Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Polać ziemniaki i odstawić na 20 minut.
Kotleciki podawać z sałatką.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz