sobota, 12 maja 2012

pikantne kotlety rybne z sałatką ziemniaczaną

Składniki

50 dag.filetów dorsza1 jajko1 cebula2 czerstwe bułkipo pęczku koperku,szczypiorku i natki pietruszkisól,pieprz i ostra papryka   Składniki sałatki ziemniaczanej:
   1 kg. ziemniaków
   2 czerwone cebule
   10 dag.wędzonego boczku
   pęczek szczypiorku
   łyżka musztardy
   sól,pieprz,odrobina cukru
   3 łyżki octu
   2 łyżki oleju
   szklanka bulionu(ja daję 1 kostkę rosołową na szkl.)



Przygotowanie

     Filety opłukać i przepuścić przez maszynkę.Bułkę namoczyć w wodzieZielenine opłukać i posiekaćCebulę pokroić w drobną kostkęRozdrobnione filety zagnieść z jajkiem ,cebulą,bułkami i zieleniną,doprawić na pikantnie przyprawami.Uformować kotlety i smażyć na oleju,tak około 5 minut z każdej strony.  Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach.Ostudzić i pokroić w plasterki.
  Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę.
  Boczek wysmażyć na suchej patelni,dodać cebulę i lekko zeszklić.
  Podlać szklanką bulionu i krótko zagotować,dodać ocet i musztardę.Doprawić solą,
  pieprzem i cukrem i połączyć z olejem.Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
  Polać ziemniaki i odstawić na 20 minut.



           Kotleciki podawać z sałatką.
            

           SMACZNEGO

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz