środa, 9 maja 2012

Zielone papiloty z kurczaka

Składniki

Piersi z kurczaka
zielona sałata ale mogą być również liście szpinaku(duże)albo kapusta pekińska (trzeba sparzyć i zahartować w zimnej wodzie)
Strąki papryki
Czosnek
Zielony koperek
Kawałek korzenia imbiru (1-2cm.)
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek albo rozmaryn, sos sojowy jasny'
 cytryna lub ocet winny i jeśli ktoś lubi słodki sos chili
Oliwa lub olej

Zamiast kurczaka możemy...patrz" Zielone papiloty z ryby"



Przygotowanie

Piersi tniemy ukośnie w jak najcieńsze plastry lub, jeśli wola w nieco grubsze ale wtedy trzeba lekko rozbić.Solimy delikatnie i pieprzymy.
Z utartego imbiru, łyżki oliwy,soku z połówki cytryny, łyżki sosu sojowego i 1-3 wyciśniętych przez praskę ząbków czosnku robimy marynatę ( + ew,. słodki sos chili) i smarujemy nią płaty kurczaka.
Liście dokładnie płuczemy .
Paprykę tniemy w wąskie długie paski,
Na płatach układamy paski papryki, i gałązki koperku i ciasno zawijamy w przygotowane liście (możemy posłużyć się matą do sushi). Powstałe "rolki" czyli nasze tytułowe papiloty gotujemy na parze ok 15 minut. Z ryżem i jarzynami gotowanymi obok są miłym, lekkim daniem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz