niedziela, 6 maja 2012

Torcik orzechowyy

Składniki

• 20 dkg włoskich mielonych orzechów,
• 3 garście tartej bułki,
• 10-12 jaj,
• pół kg gotowanych ziemniaków,
• 40 dkg cukru, skórka z dużej cytryny,
• wanilia.


Składniki do kremu tortowego:

• lekko kwaśna śmietana (młoda kremówka),
• cukier puder,
• wanilia,
• mielone orzechy.



Przygotowanie

Obrane ziemniaki ugotować BEZ soli, odlać jeszcze TWARDAWE, dobrze odparować, przetrzeć przez sitko lub przyrząd do robienia pure, mają być sypkie. Do starannie utartych żółtek z cukrem i zapachami dodawać partiami orzechy, tarta bułkę, której NIE przesiewać, nie ma być zbyt miałka, ziemniaki i sztywną pianę, lekko i dokładnie wymieszać (ręcznie!) Jeśli masa wyjdzie za rzadka, dodać jeszcze orzechów (mieć trochę więcej zmielonych na wszelki wypadek). Piec ok. godziny w 200 C. Wykonanie kremu do tortu: Wszystko razem wymieszać, masa ma być GĘSTA. Upieczony tort przekroić na pół, przełożyć masą, wierzch polukrować: cukier puder utarty z sokiem z cytryny, może być taki: 15 dkg pudru, 2 duże łyżki soku c., kilka kropli rumu lub wódki, dobrze razem utrzeć. Oryginalna masa była robiona “na oko”, ciotka nie żyje, Hanka też robiła na oko, może ktoś wypośrodkuje proporcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz