wtorek, 8 maja 2012

Czarujący orzechowiec

Składniki

CIASTO
-0,5 kg maki tortowej
-20 dag margaryny
-15 dag cukru pudru
-2 jajka
- 2 łyzki miodu
-1 łyżeczka sody

MASA ORZECHOWA
-30 dag posiekanych orzechów- włoskich lub laskowych, mogą byc wymieszane
-12 dag masła
-15 dag cukru pudru
- 4 łyżki miodu

KREM
- 2,5 szklanki mleka
-2 łyzki budyniu smietankowego lub waniliowego
- 1 łyzka mąki
-1 kostka masła
-0,5szkl cukru



Przygotowanie

Rozpuść sodę i miód w 2 łyżeczkach mlekaPozostałe składniki ciasta wyrób na stolnicyDo wyrobionego ciasta dodaj rozpuszczone w sodzie miód i sodęPodziel ciasto na dwie częścijedna część upiecz na zsuwanej blaszce [ok 10-15 min]zabierz sie za robienie masy orzechowej- po prostu podgrzej wszystkie jej składniki na patelnigoraca orzechowa mase daj na  rozlożona na blaszce, nieupieczona cześć ciasta, upiecz tak jak pierwszy placek [10-15min]zrób krem:odlej 0,5szklanki mleka, dodaj do niego budyń i mąkę, zmiksuj żeby nie było grudekpozostałe mleko podgrzej, rozmieszaj z  kostka masła i i cukremzestaw mleko z ognia, wlej rozmieszany budyń, razem zagotujPrzestudź krem, gdy będzie ciepły, a nie gorący posmaruj nim spód bez orzechówNa krem połóż spód z orzechami


Placuszek jest naprawdę pyszniutki, cała rodzinka się nim zajada. Najlepiej smakuje na drugi dzień, ale ja nie mam cierpliwosci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz