wtorek, 22 maja 2012

Świąteczny Murzynek z makiem

Składniki

2 niepełne szklanki mąki
1/2 szklanki zmielonego maku
25 dag cukru
6 jaj
25 dag masła
cukier waniliowy
po 3 łyżki kakao i oleju
2,5 łyżeczki peoszku do pieczenia
cukier puder



Przygotowanie

Masło roztopić, dodać cukier , kakao, olej i 1/3 szklanki wody. Podgrzewać, mieszając. Gładką masę przestudzić. Mieszając, dodać: żółtka, mak, mąkę, proszek i cukier waniliowy. Zmiksować wszystko, po czym starannie wymieszać z pianą z białek. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piec 50 min w 180 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz