czwartek, 24 maja 2012

Marmurkowe jajka z majonezem

Składniki


Składniki
5 jaj
1 pęczek szczypiorku
5 łyżek majonezu
sól, pieprz

Dekoracja:
1 mały ogórek zielony
zielona pietruszka karbowana
barwnik czerwony spożywczy
papryka czerwona konserwowa



Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo.
Przygotować dwie miski z wodą i lodem, jedną zabarwić barwnikiem.
Gorące, ugotowane jaja pognieść w skorupce, włożyć do miski bez barwnika. Schłodzić.
Przełożyć do miski z barwnikiem. Moczyć 2- godziny.

Obrać, ściąć kapturek, wydrążyć.

To co wybraliśmy posiekać, wymieszać ze szczypiorkiem, majonezem doprawić solą i pieprzem.

Farsz możemy mieszać ze szynką, ogórkami konserwowymi, groszkiem lub napełniać sałatką jarzynową. Inwencja dowolna.

Ogórek zielony pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, środek wydrążyć. Ma stanowić podstawę dla jajka. Brzegi dekoracyjnie ponacinać.

Dekorować.

Uwaga: Jaja do gotowania nie powinny być bardzo świeże, ponieważ mogą być problemy z obraniem skorupki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz