wtorek, 22 maja 2012

Sos Serowy z oreganem

Składniki

4 łyżeczki masła
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
20 dag sera żółtego (ser Gouda)
2 łyżeczki oregana
sól
pieprz



Przygotowanie

1. W rondelku rozpuścić masło. 2. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj przez około 5 minut aż do czasu gdy zasmażka zacznie się przyrumieniać. 3. Jak tylko zauważysz, że zasmażka zmienia kolor dolej pół szklanki mleka - dolewaj stopniowo, energicznie mieszając. 4. Dolej resztę mleka (1,5 szklanki) dolewając ciągle i energicznie mieszaj. 5. Gotuj przez około 5 minut aż zgęstnieje. 6. Dodaj część startego sera i mieszaj aż się rozpuści. Po dokładnym rozpuszczeniu dodaj kolejną porcję sera. Dodawaj go małymi partiami cały czas mieszając. 7. Posól, dodaj pieprz i oregano.


Życzę Smaczgo !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz