niedziela, 13 maja 2012

Kapusta wg starego przepisu prababci Różyczki

Składniki


♥ 2 kg kwaszonej kapusty
♥ 1/2 główki kapusty słodkiej
♥ 1 kg łaty wołowej
♥ 70 dkg chudego szpondru wołowego
♥ 2 kości schabowe wieprzowe
♥ 2 cebule
♥ 1 liść laurowy
♥ 1 marchew
♥ 5 pomidorów bez sórki
♥ 5 grzybów prawdziwków(mogą być podgrzybki)
♥ 2 łyżeczki kminku
♥ 2 łyżeczki majeranku
♥ czubata łyżka vegety(zastąpiłam nią sól w przepisie)





Przygotowanie

Mięso namoczyć,umyć zalać zimną wodą,zagotować ,zszumować szumowiny.
Dodać listek,vegetę,ugotować mięso do miękkości.
Przelać przez gęste sito,do czystego wywaru, wrzucić kapustę kwaszoną i pokrojoną słodką.Jeżeli mamy dużo wywaru,lepiej odlać,żeby kapusta nie była za rzadka.
Dodać 2 pokrojone cebule,listek,kminek,majeranek, namoczone grzybki suszone razem z wodą,startą na tarce marchew.
Gotować aż kapusta będzie miękka,pod koniec dodać mięciutke pokrojone mięso i obrane kości wieprzowe,sparzone i pokrojone pomidory bez skóry, gotować jeszcze 30 min.polecam kapustka jest pyszna.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz