środa, 9 maja 2012

Pizza wysmienita

Składniki

Na 2 pizze o srednicy 30cm:


25 g swiezych drozdzy (lub 12g suchych)


1,5 szkl cieplej wody 


3,5 szkl maki pszennej + do podsypywania


1,5 lyzeczki soli


0,5 lyzeczki cukru


1 lyzka oliwy



Na sos:


2 lyzki koncentratu pomidorowego


2 zabki czosnku


Szczypta soli, szczypta cukru


Bazylia, oregano, pieprz


1 lyzka oliwy




Moje dodatki:


Szynka, pomidor, papryka, cebula, oregano, ser





Przygotowanie

Wykonanie:

Do duzej miski wsypujemy make, na srodku robimy wglebienie i wlewamy ciepla wode (nie goraca!), nastepnie wkruszamy drozdze i dajemy cukier. Odstawiamy na 10-15 min az drozdze rusza. Jezeli uzywamy suchych drozdzy rozpuszczamy je w wodzie z dodatkiem cukru i rowniez odstawiamy na kwadrans. Nastepnie dodajemy oliwe i sol i zagniatamy dobrze ciasto ok 5-10 min. Ciasto przykryc sciereczka zostawic do wyrosniecia na 1,5-2 godz. 

Wyrosniete ciasto podzielic na pol i uformowac dwa spody.

Z przecieru,oliwy i przecisnietego przez praske czosnku oraz przypraw zrobic sos.

Sos rozsmarowac na spodach, polozyc ulubione dodatki i posypac serem.

Piec ok.15 min w temp 250 st C.  Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz