sobota, 26 maja 2012

Szaszłyki z wątróbek drobowych pycha

Składniki

50 dag wątróbki drobiowej30 dag wędzonego boczku najlepiej pokrojonego w sklepie i długiego50 dag małych (!!!) zamkniętych pieczareksólpieprzprzyprawa prowansaldzkaolejpatyczki (szaszłyki długie)




Przygotowanie

Wątróbkę myjemy, usuwamy żyłki, dzielimy na równe kawałki. W pokrojony boczek w cienkie plastry owijamy po kolei wątróbkę (t.j w jeden plaster boczku owijamy jeden kawałek wątróbki) . Nadziewamy najpierw pieczarkę nastepnie owiniętą wątróbkę na szaszłyk, nastepnie w kolejności nadziewamy znów pieczarkę, następnie znów owniętą w boczek wątróbke a następnie pieczarkę (mi zawsze wychodzi na jednym szaszyku ok 3 owinięte wątóbki i 3 pieczarki, ale należy dać wg własnego gustu i upodobań). Gotowe szaszłyki posypujemy przyprawami , układamy na wysmarowanej olejem blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temp 200 0 na 20 minut). Podajemy, gdy boczek i pieczarki będaą lekko zrumienione . Szaszłyki sa idelane jako samodzielne danie, ale równiez mozna je podawać z ziemniaczkami i sałatką.
Osobiście bardzo mi owy przepis smaukuje, więc polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz