piątek, 11 maja 2012

Zapiekanka kiełbasiana pod puree

Składniki

1 kg ziemniaków, 2 ząbki czosnku, ½ szklanki mleka, ½ kg kiełbasy (np. zwyczajnej), szklanka bulionu jarzynowego,cebula, por, marchewka, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, olej, żółtko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić do osolonego, wrzątku, ugotować (ok. 20 minut). Czosnek obrać, posiekać. Ziemniaki odcedzić, ostudzić, zemleć w maszynce lub dokładnie utłuc. Przełożyć do rondla, dodać czosnek i mleko, wymieszać przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (jeśli masa ziemniaczana jest bardzo gęsta, wlać jeszcze trochę mleka lub śmietany). Cebulę obrać, posiekać. Por oczyścić, pokroić w słupki. 2 łyżki oleju i rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i por, przesmażyć. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przyprawić, dusić 10 minut. Kiełbasę pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju. Dodać do rondla z warzywami, wymieszać, chwilę dusić. Sos z kiełbasą przełożyć do żaroodpornego naczynia (wcześniej można natrzeć ząbkiem czosnku), przykryć ziemniaczanym purée, posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 15 minut w temp. 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz