niedziela, 13 maja 2012

Parmigiana

Składniki

-2 duze baklazany
-sos napoli
-sos beszamelowy
-ser mozarella wedzona , najlepiej juz starty
-makaron lazanie



Przygotowanie

baklazany kroimy w cienkie plastry w zdluz , najlepiej jesli ktos posiada krajalnice , nastepnie podsmazamy je na patelni najlepiej grilowej takiej z prazkami , podsmazamy bez tluszczu zeby je tylko lekko odpalic ,
gotujemy makaron lazanie , najlepiej zrobic to wczesniej i prosto z ugotany z wody goracej wlozyc do pojemnika z woda zimna zeby sie nie posklejal ,
nastepnie na blasze < wielkosc blachy zalezy od ilosci skadnikow ,taka od ciasta poprostu >polewamy sosem napoli ukladamy warstwe lasaniii nastepnie warstwe baklazanow polewamy sosem napoli i sosem beszamelowym i posypujemy serem , nakladamy nastepna warstwe lasanii , baklazanow , sosy , ser itd az bacha nam sie zapelni , na ostatniej warstwie nakladamy lasanie , polewamy cal;osc sosem beszamelowym lekko sosem napoli do dekoracji i serem , nastepnie pieczemy lekko przykrywajac druga blacha od gory , pieczemy okolo 30 40 minut , 5 - 6 minut przed upieczeniem zdejmujemy < pokrywke > zeby gora nabrala lekkiego ciemniejszego koloru :)
smaznego  , po upieczeniu najlepiej odczekac do ostygneicia i calkowitego zwiazania sie wszystkich skalnkow , odgrzewac potem w mikrofali dodajac troche sosu napoli i sera  ..pozdrowionka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz