poniedziałek, 28 maja 2012

Tort z kawowo-śmietanowym kremem

Składniki

Ciasto:


200g mąki


8 jajek


200g cukru pudru


1 cukier waniliowy


masło i bułka tarta do formy


Poncz:


2 łyżki kawy rozpuszczalnej


kieliszek alkoholu, najlepiej rumu lub esencja rumowa


Krem:


0,5 l śmietany kremówki


3 łyżki kawy rozpuszczalnej


2 łyżki likieru kawowego


2 zagęstniki do śmietany


Do dekoracji:


płatki migdałowe


czekoladowe ziarenka kawy





Przygotowanie

Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i mąkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 35 minut w temp. 180oC.

Poncz: Kawę zalać szklanką wody i osłodzić do smaku. ostudzić i dodać alkohol lub esencję.

Gotowe ciasto przekroić na 3 krążki. Każdy blat nasączać ponczem.

Krem: Śmietanę ubić z zagęstnikami wymieszać z kawą, likierem kawowym i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Odłożyć część śmietany do dekoracji. Pozostałym kremem przełożyć blaty tortu.

Wierzch i boki tortu posmarować kremem, z pozostawionego kremu wycisnąć rozetki na torcie. Każdą rozetkę przyozdobić ziarenkiem czekoladowym. Tort posypać migdasłowymi płatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz