środa, 9 maja 2012

Cannelloni z sosem czosnkowym

Składniki


opakowanie makaronu cannelloni
margaryna do wysmarowania formy
30 dag żółtego sera
4 łyżki oleju
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
kilka dymek
3 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru
2 łyżeczki curry
3 łyżeczki bazylii
3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
puszka krojonych pomidorów
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
3 zmiażdżone ząbki czosnku
łyżeczka oregano
sól
pieprz
odrobina mleka




Przygotowanie

1. Farsz:
Umyte dymki drobno kroimy. Smażymy na oleju, dodając imbir. Dodajemy połowę zielonej części dymek. Dodajemy mięso z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy i śmażymy rozdrabniając mięso. Na koniec dodajemy 3/4 pomidorów. Smażymy jeszcze 15 min. i studzimy.

2. Sos pomidorowy:
Resztę pomidorów gotujemy z resztą zielonej części dymki i doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

3. Sos czosnkowy:
Mieszamy majonez, śmietanę, zmiażdżony czosnek, oregano, sól, pieprz i mleko.

4. Cannelloni nadziewamy farszem. Układamy w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem. Zapiekamy 40 minut w 150 stopniach. Gotowe polewamy sosem czosnkowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz