wtorek, 22 maja 2012

Rybka po grecku -na piwie

Składniki

3-4 płaty ryby miruny lub mintaja
5 średnich marchwi
2 pietruszeczki lub 1 większa
1/4 selera
3-4 kieliszki jasnego piwa ( najlepiej 7,2%)
1 większa cebula
vegeta lub kucharek
sól
pieprz czarny mielony
ze 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
olej do smażenia
mąka do optoczenia ryby




Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce (na grubych oczkach), cebulę kroimy w piórka. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnie i doprawiamy. Po kliku minutach duszenia wlewamy piwo. Piwo po odparowaniu pozostawia w potrawie cudowny aromat, nawet dla tych, którzy nie są sympatykami piwa. Po wlaniu piwa i przemieszaniu pozostawiamy na chwilę oraz dodajemy przecier. Wszystko dusi się aż do odparowania piwa, chyba że marchewka nadal jest twardawa, wtedy dusimy aż będzie miękka.Gotowy farsz przekładamy do pułmiska i pozostawiamy aż ostygnie. W tym czasie optaczamy ryby w mące i smażymy na patelni na złoty kolor. Na drugim półmisku lub talerzu wykładamy cienką warstwę farszu a na nim warstwę ryby. Wykładamy tak, aż do ostatniej warstwy ryby, którą przykrywamy farszem. Gdy całość przestygnie, wkładamy do lodówki i pozostawiamy ok. 12 godzin. 
                      życzę smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz