Składniki
Ciasto:
6 jajek
200g cukru
250g orzechów laskowych lub włoskich
40g bułki tartej
sok z 1 cytryny
Masa:
250g orzechów włoskich
200ml mleka
200g cukru
200g masła
3 krople aromatu migdałowego(niekoniecznie)
25ml spirytusu
Przygotowanie
ciasto:
orzechy mielimy ubijamy białka dodać cukier ciągle ubijając już na najniższych obrotach (aby uniknąć "chrupania" cukier można zmielić- wyjdzie cukier puder) dodać sok z cytryny i żółtka dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i wymieszać
piec ok. 40 minut w temp. 190'C
po ostudzeniu przektoić ,a pół i przełożyć masą
Masa:
zmielić cukier i odstawić na chwilę zmielić orzechy i wlać do nich mleko o temp. 90'C i ucierać wyłożyć do ostygnięcia do cukru dodać masło o temp. pokojowej i ucierać na pulchną masę. do masy z cukru i masła ciągle mieszając dodajemy stopniowo masę orzechową i alkohol. Gotowa masą przekładamy ciasto.
Na górę można dać jeszcze prażone orzeczy z cukrem i miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz