sobota, 18 lutego 2012

Śledziki w śmietanie pychotka

Składniki

1. 5-6 płatów sledziowych - (matiasy) 

2. jedno dorodne jabłuszko

3. duuza cebulka

4. 4.ogóreczki kiszone

5. duża smietana 18%

6. pół majonezu

7. świezo zmielony pieprz

8. troszkę ziół rowasalskich(ale nie koniecznie)!!!!





Przygotowanie

1).(Najpierw trzeby wymoczyć śledzie conajmniej na noc,bo beda za słone)- później- płaty kroimy w kwadraty ok 3 na 3 cm, dodajemy pieprz swiezo zmielony,dość duzo,mieszamy,odstawiamy do lodówki na ok 2 godzinki

2).kroimy jabłuszko (bez nasion)w kosteczkę oraz ogóreczki też w kosteczkę

3).cebulke kroimy w kostke i zalewamy bardzo goracą woda-aby zmiekła(kiedy wystygnie dodajemy do jabłuszka i ogóreczka)

4).w osobnym naczyniu mieszamy smietane i majonezik

5).wszystko dodajemy do śledzików (JABŁUSZKO,OGÓRECZKI I CEBULĘ TEZ) ,wszstko dobrze mieszamy - jesli ktos lubi zioła prowasalskie tez mozna dodac - i odastawiamy conajmniej na 1 godzinke aby sie przegryzły

Śledziki są narawde bardzo pyyyszne!!!!Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz